Божидар Димитров: Сърбия в ЕС – и си връщаме Западните покрайнини

 (3 коментара)


Божидар Димитров: Сърбия в ЕС – и си връщаме Западните покрайнини „Трябва да сте били там. където анкетирах - в тази населена с българи Македония, тръпнеща от безсилна ярост под ботуша. който я смазва” . Свидетелства на френския журналист Анри Пози в неговата книга „Войната се завръща” за сръбските издевателства.

То, и Македония като влезе (ако я сакат, де) ще осъществим „бляновете всенародни” на три поколения. Но ще опрем до албанците – бе, тях българските окупационни полкове(1941-1944 г.) ги мачкаха, газеха като „мачета”, шиптерите им имаха страха,та...

Влизането на Сърбия в ЕС има и положителни, и отрицателни страни за България в геополитически план. На първо място от София до Ламанша и Гибралтар няма да има граници и митници, ограничаващи свободното и безпрепятствено движение на българските граждани, стоки и капитали, това сподели директорът на НИМ проф. Божидар Димитров.

 

Древният европейски път Виа Милитарис, свързващ земите ни с Рим, Париж и Виена, отново ще бъде безпрепятствено проходим, както във времената на Римската империя. Още повече, че в момента се строи автомагистрала в участъка Ниш - София, която ще ликвидира „тапите" в дефилетата на Нишава, Пирот и Драгоман. Ще напомня, че този път е с 270 км по-къс до центъра на Европа, отколкото през Дунав мост-2, обясни Димитров.

 

Според него втората положителна страна е фактическото връщане на Западните покрайнини на българската икономическа, културна и образователна общност.


„От София тези покрайнини са само на 60 км, а от Белград на близо 400 км. Само границите спираха превръщането на София в естествена метрополия на региона, а ждрелото на Ерма в новата вилна зона на София. Всъщност наченки на подобни процеси има и сега. Цели випуски на гимназиите в Босилеград и Цариброд се записват в софийските университети, а къщи по селата около двете градчета се изкупуват от софиянци и кюстендилци", посочи проф. Димитров.

 

„От друга страна безусловно влизането на Сърбия в ЕС ще ограничи или дори може да спре процеса на ребългаризация на националното съзнание в Македония. Нека не се заблуждаваме. В политическо, но и за съжаление в културно и духовно отношение Македония си е една сръбска провинция и стимулът, който досега тласкаше т.н. македонци към България, ще изчезне или по точно ще се обърне към Белград. Развитието на Балканите след 1989 г. ни даде исторически шанс за решаване на македонския въпрос, но той за пореден път бе пропилян от българския политически елит. Така както стана в 1913, 1915-1918, 1941-1944 г. Затова политиката на кабинета Борисов трябва да продължи. В тази политика се състои вече малкия шанс да постигнем нещо по въпроса", заяви проф. Димитров.

 

„Картите, излизащи в Турция напоследък - това е доста тревожно. Очевидно в Турция има кръгове, които разбират доста буквално идеите на Давутоглу за възстановяване под някаква форма (икономическа, културна) на Османската империя. Засега сигурно ще приемаме с облекчение заявленията на турските държавни мъже, че не се касае за териториални претенции, но... нека си имаме едно наум", припомни Божидар Димитров.

 

По в-к Труд и неговия сайт

 

Коментари
2013-05-01 19:27:47 От:

От 20 г Бългапия е територията от която бягат българите а този исгорик я преставя като оазис за македонци.Галош.

2013-05-03 19:22:19 От:

Отвличане на вниманието от превръщането на България в овладяна от територия /турци, еврей ,и руснаци/ с евтин чалъм от един агент –конспириран по глупав начин като уж националист.

2013-06-07 15:18:50 От: Toma Tomov

Bojo, spri da rysish prostotii be! Ti shteshe da ni vkarash vyv voina s Turcija predi 2 g., sega pyk si se razmechtal za Velika Bg...AMAN OT TEB!

Добави коментар
Вашето име
Вашия e-mail
С попълването на имейлът се съгласявате да получавате уведомления за нови коментари по темата!
Коментар
Аз не съм бот