Божидар Димитров: Математици да пренапишат историята!? Щуротия на квадрат!


Божидар Димитров: Математици да пренапишат историята!? Щуротия на квадрат! Снимка: в-к "Новинар", Люлин Стаменов

Познавам няколко луди, които издадоха книги…

 

 

Като шеф на Националния исторически музей Божидар Димитров получава най-новата информация около датирането на историческите извори в България. Той е съгласен, че много от хрониките са били написани пристрастно и че не трябва да им се има пълно доверие, но не може да приеме твърдението, че историята е фалшифицирана умишлено. За да защити честта на историческата гилдия от набезите на математиците той разказа как се конструира историята.

 


- Има ли нещо вярно в твърденията на група руски учени, че историята е манипулирана?

 

- Действително математици и то според буквичките пред имената им професори, доктори, мисля, че и един академик, седят и разправят всички тия работи. Малко преди вас тук беше един български математик. Твърди, че разшифровал посланията от варненския златен некропол с математически средства. Горе-долу излезе формата на тройната коалиция - 8-5-3 - дивотии. Само за едно нещо могат да се хванат, но те само спекулират. Действително ръкописите идват до нас под формата на преписи. Защото хартията има живот от 400 до 600 години. През това време я нападат 300 вида гъбички и я разрушават.

 

- С право ли се съмняват математиците в историческите хроники?

 

- Ние не се съмняваме кога са писани историческите хроники. Съмняваме се обаче, че хрониците са изкривили историята по различни причини като етническа принадлежност. Съмняваме се в това, което е писал Тацит за Нерон - че е бил курвар, пияница, почти луд. Тацит е бил негов политически противник и е написал политически памфлет, а не истинска история. Как така пияницата Нерон е построил 800 града, хиляди километри пътища, оставя финансите на империята в блестящо състояние, изградил е един нов Рим.

 

Но, за разлика от математиците, ние не можем да мислим, че Тацит е писал през 15 - 16 век. Всеки асистент по история ще ви обясни, че освен ръкописите използваме и други паметници. Тях ги намираме в земята и са милиони. Няма начин хуманистите от Ренесанса да ги изработят и да ги заровят. Те не могат да изградят един огромен римски град тук в България, защото по тяхно време тук са турците. Това са хиляди паметници по цял свят и те и да се одерат не могат да направят толкова много.

 

- Какви са другите методи за възстановяване на историята?

 

- Историята се възстановява с археологически паметници, надписи върху камък, бронз и т.н, но и с помощта на монети. Там ги има всички царе, императори, гръцки демократи. Как да ги изработят ренесансовите хора тези монети? Мисля, че тези математици лъжат. Или просто не са професори и доктори.

 

- Как може да са станали професори с такива твърдения?

 

- Аз съм виждал как се обявява един академик в България. Няма да му споменавам името. Един ден ми показа как го удостояват с научно звание. В хотел „България" в Бургас по риза, по къси ръкави, ректорът на Украинския университет му подава дипломата. Казва ми - 5000 долара и толкова. Някои закъсали руски университети раздаваха титли така. Предполагам, че и тези професори са си получили титлите така, независимо какви биографии са си написали.

 

- Фоменко се съмнява и във въглеродното датиране?

 

- Ние също се съмняваме, но дори въглеродният анализ не е единственият начин да датираме нещо. В България не се датира въглеродно, във Виена ги пращаме. Но там спорът е за век, два, затова се използва главно за праисторията, когато такава грешка няма толкова голямо значение. Основното за датирането е археологията. Ами Херкулан и Помпей, похлупени от вулкана Везувий. Изригването му се датира отлично.

 

- Как реагират историците на всички тези твърдения?

 

- Историците махат с ръка, казват, че това са мошеници. В България има един математик, който подкрепя идеята. Имаше един професор, който много почтено идва при мен по един повод - един надпис от Гърция на Самуил, който аз обявих за късен фалшификат. Той седна да ми говори, че е истински и че е правен в 15 век. Кимах с глава. Истински професор беше, но според мен се беше чалнал. За разлика от руснаците, които не вярвам да си вярват. Аз познавам няколко луди, които издадоха книги.

 

- А защо смятат император Андроник I Комнин за прототип на Исус?

 

- Не знам защо него. Ана Комнина например пише на баща си, че тяхната фамилия били много грозни, ниски, кривокраки, докато дядо й не се оженил за българката Мария. Оттогава станали хубави. Но защо той, не знам. Откриха хиляди Кумралски ръкописи от 2 век с житието на Христос - много преди Андроник I.

 

- Нагласени ли са повторенията в историята?

 

-Историята наистина се повтаря. Всичко, което се случва сега, се е случило в България между 1923 и 1934 година, но само историците го знаят. Всичко е по същия начин - разкъсани партии, крадат. Само че сега не може да стане военен преврат.

 

 

 

В-к „Новинар", Димитър Николов - С.М.

 

 

Бел. Ред. Заглавието е на редакцията на сайта, а заглавието от вестника го разменихме като подзаглавие - С. М.

 

 

Коментари
Няма написани коментари.
Добави коментар
Вашето име
Вашия e-mail
С попълването на имейлът се съгласявате да получавате уведомления за нови коментари по темата!
Коментар
Аз не съм бот
 

Българи, съдействайте на "Българи"!

Виж повече

« Февруари 2023 »
пнвтсрчтпксбнд
  
     
 1. 04.02. - Събития и факти
 2. 04.02.1885г. - Роден е Асен Златаров
 3. 05.02. - Св. мъченица Агатия, празнуват Добрин и Добромир
 4. 05.02. - Събития и факти
 5. 06.02. - Събития и факти
 6. 06.02.1878г. – руските войски освобождават Бургас
 7. 06.02.1886г. – роден Людмил Стоянов
 8. 07.02. - Събития и факти
 9. 08.02. - Събития и факти
 10. 08.02.1989г. - Годишнина от основаването на КТ “Подкрепа”
 11. 08.02.1966г. - роден Христо Стоичков
 12. 09.02.1999г. - в Либия са задържани 23 българи. Започва епопеята на българските медици.
 13. 09.02. - Събития и факти
 14. 10.02. - Събития и факти
 15. 10.02.1879г. – открива се на Учредителното събрание във Велико Търново
 16. 10.02.1879г. - избират Манолаки Тошев за първи кмет на София
 17. 10.02. - Ден на пчеларя
 18. 11.02. - Събития и факти
 19. 11.02.1515г. – загива Свети Георги Софийски Нови
 20. 12.02. - Събития и факти
 21. 12.02.1945г. - Годишнина от правописна реформа в българския език
 22. 12.02.1902г. - роден Светослав Минков
 23. 13.02. - Събития и факти
 24. 14.02.869г. – умира Константин-Кирил Философ
 25. 14.02. - Събития и факти
 26. 14.02. Ден на лозаря, Трифон Зарезан
 27. 15.2.1813г. Национален празник на Република Сърбия, Ден на държавността
 28. 15.02.950г. – Отон І е провъзгласен за крал на Италия
 29. 15.02. - Събития и факти
 30. 16.02.1887г. - бунтове на българските офицери-русофили в Русе