Борис Вангелов от ВМРО оглави Агенцията за българите в чужбина

Автор: анализ на Дневник


Борис Вангелов от ВМРО оглави Агенцията за българите в чужбина Снимка: в-к "Борба"

Проблематиката, свързана с ДАБЧ отдавна е в полезрението на „войводите”, и според Красимир Каракачанов, още през м. ноември миналата година е говорено с премиера за приоритет при избора на председател на агенцията

Очаквано правителството избра кандидата на ВМРО Борис Вангелов за председател на Държавната агенция за българите в чужбина (ДАБЧ). В съобщението след заседанието на Министерския съвет се казва, че Вангелов е магистър по история и география и по право от ВТУ "Св. Св. Кирил и Методий", притежава богат и дългогодишен опит при работа с българските общности в чужбина, а към момента е юрисконсулт на Фондация ВМРО.

Решението идва след няколко месечна сага във ведомството, където по време на служебния кабинет м.г. беше уволнен тогавашният зам.-председател и и.д. директор Йордан Янев. На негово място беше назначена Ива Йорданова, която подаде оставка след критики за липсата й на опит и конфликт на интереси заради връзката й с министъра на икономиката Божидар Лукарски. След скандала с Йорданова вицепремиерът Меглена Кунева обеща, че новият председател на агенцията ще бъде избран след публичен конкурс.


Въпреки заявките за прозрачност и ясни правила обаче, назначението на Вангелов отново мина тихомълком. Изслушванията на кандидатите за поста не бяха отворени, а стенограмите от тях бяха качени със закъснение в интернет. Концепциите на конкурентите за длъжността бяха публикувани, но не и автобиографиите им. Критериите, по които комисията оценяваше, останаха тайна. Не стана ясно също дали въпросите, изпратени от граждански организации, въобще са били зададени на кандидатите. 

Как се стигна дотук

Смяната на ръководството на агенцията всъщност е следствие от проверки във ведомството от страна на прокуратурата и инспектората на Министерския съвет. Разследване на "Капитал" от ноември м.г. показа порочната схема по предоставяне на българско гражданство, който се беше превърнал в нелегален корупционен пазар, оценяван на милиони евро годишно. От години агенцията е в сферата на влияние на ВМРО, а проверките през 2014 г. показаха слабия контрол върху случаващото се в ДАБЧ.

Борис Вангелов се яви за поста в конкуренция с още осем кандидати, измежду които комисията избра да предложи трима на Министерския съвет. Освен юристконсулта на ВМРО, до последния кръг стигнаха Димитър Владимиров, временно и.д. председател на агенцията, и Спас Ташев, бивш зам.-председател на агенцията (и близък до директора на Националния исторически музей Божидар Димитров). Според официалния доклад на комисията, публикуван след изслушванията, изпитващите не бяха открили нито един минус в представянето на Ташев и Вангелов. Официалният доклад обаче се разминаваше донякъде с транскрипта от изслушванията, както и с предварително изнесена пред медиите информация от членовете на комисията. От стенограмата например личаха сериозни разминавания между вижданията на Вангелов и тези на част от комисията.

Засега не е ясно как Борис Вангелов предвижда да подобри работата на агенцията за българите в чужбина - като например как да обърне фокуса от историческите общности към модерната емиграция или как да даде глас на активните българи, които живеят в чужбина, но искат да останат свързани със случващото се в страната.

По сайта Дневник.бг

Коментари
Няма написани коментари.
Добави коментар
Вашето име
Вашия e-mail
С попълването на имейлът се съгласявате да получавате уведомления за нови коментари по темата!
Коментар
Аз не съм бот