Бизнес 2012: Македония напредва, България изостава

Автор: Зорница Славова


Бизнес 2012: Македония напредва, България изостава Илюстрация Иван Кутузов

България е на 59-то място по лекота на правене на бизнес сред 183 държави от целия свят, както показва изследване на Световната банка...

 

България е на 59-то място по лекота на правене на бизнес сред 183 държави от целия свят, както показва последното издание на Световната банка – Индекс правене на бизнес 2012.

 

На първо място в класацията за поредна година е Сингапур, като страната продължава да затвърждава позициите си като лидер - основно с повсеместното прилагане на електронни услуги при взаимодействието на гражданите с администрацията и в самата администрация.

 

Сред страните от ЕС има три в топ 10 на световната класация – Дания (5), Великобритания (7) и Ирландия (10). България попада на 22-о място в ЕС, нареждайки се преди Полша, Чехия, Румъния, Италия и Гърция.

 

В сравнение с миналата година България се отдалечава от първенеца с две позиции. Основните причини за този резултат са влошаването на  показателите "започване на бизнес" (-6 места), "издаване на разрешително за строеж" (-3 места) и "регистриране на собственост" (-3 места). Този спад донякъде се компенсира от положителното преместване при показателите "международна търговия" (+6 места), "плащане на данъци" (+3 места) и "изпълнение на договорите" (+3 места). 

 

Прави впечатление

 

липсата на особено развитие през годините

 

За последните четири години България е изостанала с 14 места, докато съседна Македония се изкачва с 47 позиции и в тазгодишното издание е на 22-о място в общата класация, като е обявена за един от топ реформаторите при улесняването на бизнеса.

 

И докато Македония продължава да създава по-добра среда за бизнес, съкращавайки всички срокове, разходи и трудности пред предприемачите си, проблемните области в България продължават да създават сериозни пречки пред всеки, захванал се с бизнес.

 

Както се вижда и от тазгодишното класиране, най-сериозни са трудностите, когато на бизнеса му се наложи пряко да контактува с администрацията.

 

Издаването на разрешително за строеж в България вече стана нарицателно за

 

тромава процедура и множество подкупи

 

Това е и показателят, по който България се нарежда едва на 128-о място в индекса. Резултатите показват, че издаването на разрешително за строеж е свързано с високи разходи (317% от дохода на глава от населението), голяма продължителност (цели 120 дни) и тромави процедури (23 на брой).

 

За сравнение, за една година Македония се покачва с 86 места по този показател – от 147-о до 61-о място, намалявайки необходимите процедури до 10 и осигурявайки ясни и прозрачни правила в процеса на издаване на разрешителното.

 

Друг проблемен показател за България е "свързването с електричество". Този индикатор се включва за пръв път в изследването и измерва броя на процедурите, свързани с подаването на всички документи, осъществяването на проверките, инсталационните работи и в крайна сметка получаването на електричество; необходимото за това време и официалните разходи, съпътстващи цялата процедура.

 

В България свързването с електричество е в 6 отделни процедури, отнема 130 дни и струва 366.6% от дохода на глава от населението, което отрежда на страната незавидното 133-о място в общата класация. Най-скъпата и бавна процедура е при външното свързване, което се прави средно за 37 календарни дни и струва над 30 хиляди лева. В Сингапур например процедурите са четири и отнемат едва 36 дни и 31% от дохода на глава от населението.

 

Има и показатели, при които България се e придвижила по-напред в класацията. При "достъп до кредит" страната запазва миналогодишното си 8-о място заради сравнително лесния достъп до заеми. Второто най-високо място е при  "започване на бизнес" - но чак на 49-о място. Причините за сравнително доброто представяне тук са намаляването на изискуемия минимален капитал за започване на бизнес през 2009 г. и изнасянето на Търговския регистър извън съдебната система през 2008 г.

 

Ако използваме пак примера на Македония, ще видим, че там също няма минимален изискуем капитал за започване на бизнес, а услугите на администрацията масово се предлагат на "едно гише", което нарежда Македония на 6-о място в световната класация.

 

Тазгодишното издание на Индекс правене на бизнес отново показва, че

 

администрацията, а не кризата е най-голямата спънка

 

на бизнеса в България. Сравнението с Македония не е случайно и примерът, който ни дава западната ни съседка, ясно показва, че със смели реформи и политическа воля България също би могла да върви бързо напред.

 

Най-належащите промени, които трябва да се предприемат и доказано работят, са развитието на електронното правителство, намаляването на регистрационните, лицензионните и разрешителните режими, въвеждането на прозрачни правила и въвеждане на мълчаливото съгласие.

 

Разбира се, трябва силна политическа воля за истинските реформи. В крайна сметка обаче всичко това ще доведе до по-лесно правене на бизнес, по-висока конкурентоспособност на българската икономика, повече инвестиции, по-голям икономически растеж и просперитет. 

 

*Авторката е от Института за пазарна икономика http://ime.bg/

 

От dnevnik.bg

Коментари
Няма написани коментари.
Добави коментар
Вашето име
Вашия e-mail
С попълването на имейлът се съгласявате да получавате уведомления за нови коментари по темата!
Коментар
Аз не съм бот