Битка за най-стария град


Битка за най-стария град Ръководителят на експедицията в Пазарджик доц. д-р Явор Бояджиев съобщи, че откритият скелет на човек е на повече от 6800 години. ФОТО:в-к Стандарт, Борислав Петров

Изследват в Оксфорд жена на 8000 г., Протоград с каменни хладилници, Враца и Пазарджик спорят къде са спали първите европейци

В битка с кости за най-стария град в Европа се впуснаха Враца и Пазарджик. От близо година две групи археолози спорят кой от откритите древни градове е на повече хилядолетия - Протоград или Оходен.

 

 


Още миналата година при разкопките си археологът Георги Ганецовски съобщи, че край Враца е открил останки от култова ограда на хиляди години. "Предполагаме, че в тази източна страна на обекта ще излезе светилище на Бога Слънце", обясни ученият. Тогава бе открит и напълно запазен скелет на жена, положен в сакрално съоръжение, който е без аналог.

 

 

 

Мавзолеят с останките на древната дама, кръстена от откривателите й Тодорка, сега може да се види във Врачанския музей. По-късно археолозите извадиха детски скелет, а накрая и откриха кости от мъж. Според учените те са живели преди около 8000 години и са били представители на най-ранните земеделци, основоположници на съвременната европейска цивилизация.

 

 

 

 Сега в Оксфорд се правят три вида анализи на останките. От радиовъглеродния се очаква съвсем точно датиране по години. Радиоизотопният анализ пък ще проследи произхода като популация на тези индивиди. ДНК пробите пък може да дадат отговор дали четиримата са били семейство, имат ли въобще родова връзка, от какво са боледували и починали и дори с какво са се хранели.

 

 


В спора за най-стария град в европа обаче влезе и Пазарджик. Вчера край с. Юнаците археолозите от българо-гръцки екип откриха градски стени, порта на голямо селище, както и ров с платформа срещу нападатели. Буквално в земята е още и скелет на човек на над 6000 години, който най-вероятно е загинал при отбраната на опожарения град.

 

 

 

"Касае се за цивилизация от каменно-медната епоха на 6800 години", съобщи за "Стандарт" ръководителят на експедицията доц.д-р Явор Бояджиев от Националния археологически институт при БАН. Доскоро се смяташе, че микенска Гърция е най-старата цивилизация в Европа - отпреди 26 века.

 

 

 

Оказва се, че в равна Тракия преди 68 века е имало цивилизован начин на живот, религиозен и търговски център, а хората дори са развивали изкуствата. Техният бог е бил Майката, която олицетворявала природата и жената като пазител на рода.

 

 


Артефактите и находките, които накараха учените на висок глас да заключат, че това е най-древният град в Европа, бяха открити преди дни.

 

 

Най-напред се доближихме до крепостната стена, открита преди три години. Тя е била много масивна, с височина 5 метра и същата ширина", обясни екипът археолози. Доскоро те разработвали само могилата край с. Юнаците. Оказало се обаче, че Протоград се е разпростирал на още 100 дка извън крепостните стени.

 

 

 

Там са живеели земеделците и скотовъдците, а вътре в просторните сгради явно е била по-високата класа в близост до индустриална зона, където са развивани всякакви занаяти и изкуства. Освен жилищните сгради в самия център на града в просторни помещения, украсени с червена и бяла боя, е имало цяла индустриална зона.

 

 

 

Открити са оръдия на труда и пещи, а цялата система дава чертите на един изключително цивилизован град. Другото уникално е, че в този град са намерени първите хладилници в света. Дълбоко под земята с тайнствена технология са намерени помещения, които изолирали месото и го държали студено. Такова нещо не е срещано досега, твърдят археолозите.

 

 

 

Стъпаловидният вход от портата говори за халколитна епоха и за много добри военни умения. Доц. Бояджиев показва за "Стандарт" и прясно открития скелет на човек, вероятно бранел града. Интересно е, че е погребан с едната ръка под гърба, а другата - до тялото.

 

 


По в-к Стандарт, Борислав Петров Райна Тошева  -  С. М.



 

Коментари
Няма написани коментари.
Добави коментар
Вашето име
Вашия e-mail
С попълването на имейлът се съгласявате да получавате уведомления за нови коментари по темата!
Коментар
Аз не съм бот
 

Българи, съдействайте на "Българи"!

Виж повече