Безработицата може да надхвърли 10%


Безработицата може да надхвърли 10% Снимка: dnevnik.bg

Допълнителен натиск върху пазара на труда ще окажат и емигрантите, които са останали без работа в Европа и се завръщат по родните места, четем на страниците на в. Сега

Опасенията на работодатели и синдикати, че безработицата ще скочи драстично още в близките месеци, се оправдават. Първата вълна уволнени ще излязат на трудовия пазар веднага след Нова година, показа проверка на "Сега". Очаква се тогава около 25 000 души да останат без работа.

От БДЖ ще бъдат съкратени не 2000 души, както се твърдеше доскоро, а 3000, т.е. една пета от персонала. Това се разбра вчера по време на преговорите между МВР и БДЖ за уреждане на договора за контрол на пожарната безопасност по влаковете за догодина.

"В строителството ще бъдат освободени около 10 000-20 000 души", прогнозира пред "Сега" Иван Бойков, изпълнителен директор на Камарата на строителите. Неговите сметки почиват на факта, че в момента са замразени обекти на стойност между 1 млрд. и 1.5 млрд. евро.

"Съкращенията в строителния бранш ще достигнат със сигурност 20 000 души, а ако не тръгнат инфраструктурните проекти, за които се говори, ще са и много повече", смята Росен Плевнелиев, директор на "Линднер".

Само преди няколко дни една от най-големите строителни фирми в Банско, която се занимава с ваканционни имоти, е освободила близо 1700 работници. Предприемачи предполагат, че веднага след Нова година броят на съкратените работници драстично ще се увеличи. "Ако в строителния бранш действително работят около 250 000 работници, уволнението на 10% от тях е напълно реално", коментира Иван Мекушин, директор на компанията "Уинслоу", която инвестира главно в жилищни и ваканционни имоти.

Заводите и мините са другият голям "донор" за увеличаващата се армия на безработните. В "Стомана индъстри" вече са съкратени 300 души. "От 1 ноември до Нова година планираме да бъдат съкратени общо 200 миньори от "Горубсо-Мадан", съобщиха пред "Сега" служители от завода. До момента на 160 работници са връчени предизвестията, като това са предимно хора в пенсионна възраст. "Горубсо-Мадан" е собственост на Валентин Захариев от 2006 г. и е най-големият работодател в Смолянска област. В момента там са заети 1055 души.

Само преди седмица заводът за производство на азотни и фосфорни торове "Агрополихим" съобщи, че ще съкрати 200 души от общо 1100 наети в завода. Причината е спирането на една от производствените линии. От компанията заявиха, че финансовата криза е свила износа, а 60% от всички продажби са за чужбина. Друга причина е липсата на субсидии за фермерите, които нямали пари да си купят торове.

От "Неохим" съобщиха пред "Сега", че заводът е бил в ремонт от 15 септември до 25 ноември, но и след тази дата производството на торове не е било възстановено. Все още не е ясно каква ще е съдбата на почти спрелия "Кремиковци".
Германо-българската индустриално-търговска камара пък разпространи вчера данни от анкета сред членовете си, които показват, че 14% от немските фирми в България смятат догодина да правят съкращения. Половината от тях ще намалят инвестициите си у нас, а всяка осма немска фирма напълно се е отказала от намеренията за вложения у нас. 80% от анкетираните немски фирми с производства или офиси в България са абсолютно сигурни, че трябва да свият разходите си тук.

Допълнителен натиск върху пазара на труда ще окажат и емигрантите, които са останали без работа в Европа и се завръщат по родните места. Според проучване на агенция "Медиана" се очаква между 50 000 и 80 000 души да се завърнат в близко време. Първите вече започнаха да пристигат с автобуси от Испания и Германия. Кметове се тревожат, че тези хора остават извън програмите за заетост, тъй като не отговарят на условията за достъп - например да имат регистрация от 12 месеца в бюрата по труда. През първите няколко месеца емигрантите няма да имат право и на социални помощи.

В националния план по заетостта за следващата година е заложено равнище на безработицата от 7-7.8%. В последните дни обаче управляващите плахо започнаха да признават, че вероятно прогнозите им са твърде оптимистични и че безработицата може да надхвърли 10%. Това означава, че новите безработни на пазара на труда догодина ще са близо 100 000 души. При дебатите за бюджета в парламента беше обявено, че догодина се очакват 54 000 нови безработни.

 


За първи път от месеци насам безработицата отбеляза лек ръст още през октомври - "подскочи" до 5.85%, или с 0.05% в сравнение с предишния месец. Броят на регистрираните безработни по последни данни е 216 644 души, а увеличението за миналия месец е с 1952 души. Данните за ноември още не са готови.

 

 

 

Коментари
Няма написани коментари.
Добави коментар
Вашето име
Вашия e-mail
С попълването на имейлът се съгласявате да получавате уведомления за нови коментари по темата!
Коментар
Аз не съм бот