Безпилотни апарати да охраняват южната граница!

Автор: Полк. проф. ДИМИТЪР НЕДЯЛКОВ


Безпилотни апарати да охраняват южната граница!

Използвани отначало за изпълнението на осигуряващи и спомагателни задачи, безпилотните летателни системи постепенно се превръщат в основно средство за военната авиация.

От 2003 г. насам бойните безпилотни апарати покриват почти изцяло спектъра от въздушното разузнаване и поемат основната част от непосредствената авиационна поддръжка. Те дори вече участват във въздушни боеве срещу пилотируеми самолети. Досега са известни 6 такива случая от въздушните атаки срещу диктатора Муамар Кадафи, когато либийски самолети са влизали в бой срещу дронове на НАТО. Освен това вече са проектирани безпилотни машини, които дори превъзхождат пилотираните. За разлика от авиаторите за тях не важи фактора високо налягане.

Засега разработването на бойни безпилотни апарати е насочено не за пълната замяна на сегашното - 4-о поколение изтребители от типа на МиГ-29, F-16, F-18 и Су-27, а за допълване и удължаване срока на тяхната ефективна експлоатация.

Днес безпилотните апарати заемат значително място във военната авиация на повече от 40 държави.

Разработени са над

300 модела, 80 вече

са на въоръжение

Тяхната роля в модерните войни е белязана с нарастваща ефикасност, като се започне с коригиране огъня на артилерията през осигуряване на постоянно наблюдение и разузнаване на бойното поле до нанасяне на огневи удари по мобилни цели.

Формалният дебют на тези удари е дело на управляемите ракети Hellfire, изстреляни от безпилотния апарат Predator през 2002 г. в Афганистан.

Развитието на българската военна авиация единствено на базата на нищожен брой самолети 4-о или 5-о поколение не е рационално нито от гледна точка на бойната ефективност, нито по отношение на жизнеустойчивостта по време на военен конфликт. Необходимо е нещо съвсем различно – много по-мобилно, гъвкаво, евтино и ефикасно: разгръщането на безпилотни летателни системи в рамките на структурите за сигурност.

Да вземем извънредни ситуации като тази с бежанския наплив по югоизточната ни граница.

Там не е нужно да се

слагат полицаи през

100 м, подобно

решение е от друг век Много лесно над браздата може да се пусне дрон, който постоянно, с цената на минимум разходи, ще предава картина в реално време. Бъдете сигурни, камерите му няма как да пропуснат и един нелегално преминаващ границата човек.

Кое налага въвеждането на подобна авиационна техника?

1. За да се оптимизират съществено разходите по трансформиране и поддръжка на съвременна система за сигурност.

2. За да се решат кадровите проблеми на военните авиатори, част от които през последните 10 г. нямат възможност да водят редовна летателна подготовка.

3. За да се гарантира осигуряването на адекватен информационен поток за различни държавни органи с използване предимствата на въздушната среда.

4. За изпълнението на конкретни задачи по въздушно наблюдение и разузнаване в рамките на националната система за сигурност.

Например бойните летателни апарати не само ще могат да осъществяват въздушно разузнаване на зони, райони и пътища, но и да участват в разузнавателната подготовка на бойното пространство, включително в биологичното и химическото разузнаване.

Освен това безпилотните системи ще ни

гарантират участие

във всички етапи на

информационната

война

Те ще осъществяват въздушно наблюдение на определени райони от особен интерес за оперативното командване, ще участват активно в операции по бойно търсене и спасяване, по водене на радиоелектронна борба, по насочване на високоточни управляеми боеприпаси, както и в непосредствена авиационна и огнева поддръжка.

Дошло е времето безпилотните системи пряко да се включат в процеса на бойно управление, в оценката на реалните поражения след огнево въздействие, в гарантиране сигурността в рамките на тактическия и оперативен тил, в дигиталното картографиране за целите на операцията.

Предвижда се с помощта на тези системи да се реализира денонощно наблюдение на определени зони за отговорност на национални и многонационални контингенти, да се води въздушно разузнаване в интерес на тактически и оперативни действия при мироопазващи или хуманитарни операции.

Изключително важна роля се отрежда на участието на безпилотните системи

в борбата с

тероризма,

нелегалния трафик на

оръжия и средствата

за масово поразяване

В плановете влиза и постоянен мониторинг на важни райони, земни и морски пътни артерии. Вече е в ход използването на дронове в операции по търсене и спасяване, както и при преодоляване на последствията от бедствия, аварии и катастрофи.

Първата цел обаче трябва да бъде създаването у нас на международен учебен център за иновации и обучение на екипажи на безпилотни летателни системи. А успоредно с това разгръщане на национално производство – нещо, което сме имали и можем и сега да имаме на базата на човешки и производствен потенциал.

Специално държа да отбележа, че тези предложения

няма да изискват

нарастване на

щатовете в звената

за сигурност

Напротив, те ще запазят голяма част от напускащите висококвалифицирани млади кадри и при сегашния дефицит от бюджетни средства ще се даде възможност за изграждане на авангардна национална система, базирана на върхови авиационни технологии от 6-о поколение.

По в-к 24 часа

Коментари
Няма написани коментари.
Добави коментар
Вашето име
Вашия e-mail
С попълването на имейлът се съгласявате да получавате уведомления за нови коментари по темата!
Коментар
Аз не съм бот