Бездната Кипър

Автор: Емил Хърсев, доктор по икономика (9 коментара)


Бездната Кипър

Къде отива правовата държава, щом за "финансово спасяване" конфискуват депозити, заобикалят парламента, суспендират закона?...

Когато преди две недели щракна капанът за вложителите в кипърските банки и Брюксел обяви, че за първи път Тройката (ЕК, ЕЦБ, МВФ) налага конфискация на част от банковите депозити, никой не заподозря, че прецедентът ще отвори истинска бездна, в която може да пропадне и еврозоната, и Евросъюзът, и устоите на финансовия ред.

 

Първата сделка бе нечувано, но все пак законно покриване на част от тежестта от фалита на кипърската държава за сметка на вложителите. 6.75% от малките (до 100 хил. евро) и 9.9% от останалите влогове щяха да бъдат отнети и да се ползват за увеличение на капитала на банките, ударени неотдавна с "подстригване" на гръцките държавни облигации, от бъдещото разсрочване на дълга на самата кипърска държава и от рецесията, в която "спасителният" пакет вкарва икономиката на Кипър.

 

Например условието корпоративният данък да се вдигне от сегашните 10 на 12.5%. Кипърският парламент не разбра, че е поставен пред

класическия избор на Хобсън*,

не можа да преглътне ултиматума на Тройката като по-малкото зло - и го отхвърли.

 

През следващите две седмици банките така и не отвориха - защото, както подозирахме, всички до един вложители си поискаха всички пари в брой, а трезорите уж бяха празни. ("Уж", защото някои по-близки до банковото ръководство клиенти все пак са си прибрали през това време парите от клоновете на същите банки в чужбина.)

 

Икономиката на острова бе парализирана и Кипър пак почука на високите брюкселски и кремълски порти. Москва очаквано не повярва на сълзи, а Брюксел отговори с нов ултиматум, вече извън всички норми и закони. Новата кипърска сделка е не само още по-тежка, тя е небивал удар по досегашния световен финансов ред. Тройката смени политиката си

от спасяване (bailout) към самоспасяване (bail-in),

все така насилствено. В новия модел тежестта се пренася още повече върху "спасяваната" страна и всички местни поданици, чуждестранни инвеститори и вложители.

 

Наистина най-дребните (но най-многобройни и отчаяно протестиращи) вложители бяха пощадени (този път). Парите им (до 100 хил. евро) няма да бъдат конфискувани. Но в замяна на това от всички останали депозити ще отнемат "колкото трябва", за "изцяло финансирано решение". Новата мода в спасяването е с чужди пари да плащат решенията на Тройката.

 

Засега се говори, че ще приберат 30 до 60% от големите влогове. Но 100% от депозитите (големи и малки) се замразяват - първо ограничиха тегленето до 100 евро на ден, а като се успокоят и претръпнат уловените в капана клиенти, по-късно ще дават повече. А може и ново "подстригване" да се наложи.

Краят на кипърската идилия

бе предизвестен с решението на Тройката да посегне върху парите на вложителите. Проблемът е, че новият пакет не стига за финансово спасяване на Кипър.

 

С новите 10 млрд. евро заем от Тройката държавният дълг ще стигне 143% от брутния вътрешен продукт. Очаква се нова рецесия и БВП на Кипър да се свие с 15%. А кипърци са най-задлъжнелите европейци. Вече дължат над 20 хил. евро на глава. Как ще обслужват заемите? Колко банки ще издържат след удара върху влоговете? Как ще се плаща държавният дълг? Както в Гърция, и за Кипър ще трябва нов спасителен пакет. При какви условия? Ясно е, всеки ще изтегли колкото може от сметките си и ще ги закрие. Не само в Кипър.

 

Този въпрос стои във всички страни. Тревожат се за парите си клиентите на банките в Малта, Люксембург, Швейцария... Споменава се, че Словения вече чака за "спасяване". Спасителите

суспендираха "свободите" на ЕС:

В Кипър вече не важи "втората свобода" (за движение на капитали в рамките на съюза). В Англия гласят да отменят "третата свобода" (движение на хора).

 

Какво остава от прокламираните и ратифицирани принципи на ЕС? Къде отива правовата държава, щом за "финансово спасяване" конфискуват депозити, заобикалят парламента, суспендират закона? Каква разлика има между депозитите и всяко друго имущество? Утре ще решат да вземат 40% от акциите във фирми, да наложат 60% еднократен данък върху недвижимостите, или поголовен данък? И още

много риторични въпроси

поставя насилственото "самоспасяване" (bail-in). Има ли изобщо правила? Кой ще вярва вече на законите, щом споразуменията на държавата с кредиторите й конфискуват имущество, закриват банки, забраняват да пипаш парите си в банката, а на границата те джобят да не изнасяш пари и ценности? Кой ще вярва на Брюксел и Европа?

 

Само преди година т.нар. Европейски банков орган направи два "стрес-теста" на банките в ЕС и откри проблеми в 8 банки - 5 в Испания, 1 гръцка и 2 австрийски. Кипърските банки бяха уж твърди като пушки. Колко струват тестовете, регулациите и регулаторите на Европа?

 

И един извод: Всички сме заложници, а имуществото ни е залог за дълговете на държавата. За да пазим собствеността си, трябва да забраним на политиците да вземат държавни заеми от наше име и да гласуват бюджети с дефицит. Ако нацията не може или не желае да наложи на държавата тази забрана, ще се лиши от инвестиции - не само от чужди, но и от местни. Капиталът ще бяга към други, по-сигурни държави.

* Изборът на Хобсън е "сделка или не" (take it or leave it). Томас Хобсън (1544-1631) имал конюшня в Кеймбридж и давал коне под наем, при условие че който иска кон, може да вземе само поредния, докаран до вратата, без право да избере друг.

 

От в. "Сега"

 

 

Коментари
2013-04-01 21:39:19 От: Apolitichen

Исландците дължаха по над 1.5 млн. долара на глава и главите им останаха на място освен банкерските (осъдени) и нечии "инвестиции"(английски и немски) да се "възвръщат" от осъдените.

2013-04-01 21:40:01 От: \eko

Каква изненада. Семейството на кипърския президент изнесло милиони седмица преди да хлопне мандалото.

2013-04-01 21:41:23 От: Begemot

РИАНовости:"Председателят на Кипърската православна църква - Хризистом заяви, че Кипър трябва да напусне ЕС във връзка с разпада му в близко бъдеще. Според Хризостом , хората управляващи ЕС и Тройката не разбират много неща и това води до развал на ЕС. По-добре да напуснем ЕС , преди това да се случи .">> Хризистом значи Златоуст. Златни му уста...

2013-04-01 21:42:10 От: Zande

Главата на Кипърската православна църква Хризостом II:" Кипър влезе в ЕС през 2004 г . разчитайки на европоддръжка и солидарност, особено по кипърското регулиране/ проблемът с Турция/. Оказа се, че сме сгрешили."

2013-04-01 21:42:41 От: Втора смяна

Мисля, че холандския финансов министър се изтърва, че Кипър е експеримент /щото е много малък/ за това как ще се процедира оттук нататук. Демек спасението на давещите се е грижа на самите давещи се, няма да има повече спасителни пояси от ЕЦБ.

2013-04-02 12:10:40 От: ...

А как се разпаднат НАТО и ЕССР така от България няма да остане и помен..

2013-04-05 16:17:06 От: Руси Иванов

На глобалистите не им трябват държави, а глобано зомбирани добичета.

но патриотично правителство което да приложи кипърският план в БГ за сметка на големите крадци да "замете къщата" да я подреди и да нахрани останалите 99% от жителите на къ щата .Е .и да излезе от ЕССР но да си купи пушки от Русия за да си брани дворовете.

2013-05-15 06:11:44 От: ...

В Испания още през 2004 , всяко новородено дължеше 30 000 евро , предполагам сега е доста повече, така, че страшно няма - робството идва.

Добави коментар
Вашето име
Вашия e-mail
С попълването на имейлът се съгласявате да получавате уведомления за нови коментари по темата!
Коментар
Аз не съм бот