Белград: България ни спъва за Евросъюза


Белград: България ни спъва за Евросъюза

Факт обаче е, че Хърватия блокира преговорите, президентката се тревожи за нов конфликт на Балканите...

Сърбия обвини България, че я спъва за ЕС. Преди това Хърватия блокира преговорите по присъединяване на Сърбия, като наложи вето на отварянето на глава 26.

Хърватия блокира отварянето на глава "Образование и култура" от преговорите за присъединяване на Сърбия към ЕС, обяви сръбският външен министър Ивица Дачич, подчертавайки, че теоретично все още има възможност в Брюксел да бъде продължен преговорният процес, съобщи изданието "Блиц". Той допълни също така, че и България има резерви към присъединяването на страната му към Евросъюза, без да уточни какви са те.

От пресцентъра на МВнР в София заявиха за "Сега", че се очаква Белград да предостави нова поискана информация по тази глава и реформите, извършени в тази сфера. От ведомството допълниха, че Сърбия едновременно ще отвори и затвори, със съгласието и подкрепата на България, две други глави в преговорния процес - "Обществени поръчки" и "Наука и изследвания". По тези две глави съгласуването на националната позиция е приключило успешно.

Преди това Дачич каза за телевизия РТС, че премиерът Александър Вучич, който в понеделник прекъсна посещението си в Брюксел заради блокирането от страна на Загреб, не е постигнал съгласие с Хърватия за преодоляване на проблема.

"Ще видим какво ще се случи след това. Сърбия има свой собствен път към ЕС, но Сърбия няма да позволи на никого да я унижава, обижда... за откриването на всяка глава ние трябва да водим специални войни с отделните страни или с лидерите на ЕС", коментира Дачич.

Сръбският премиер напусна Брюксел след срещата си с върховния представител за външната политика и сигурност Федерика Могерини.

"Аз не скрих разочарованието на Сърбия от поведението на отделни държави и по-специално на Хърватия. Тъй като аз съм отговорен човек и се грижа за бъдещето на Сърбия, а и не се държа като някои други от региона, днес няма да правя повече изявления", каза Вучич след разговора си с Могерини.

Според "Блиц" Хърватия настоява да й бъдат върнати икони, книги и други исторически реликви, изнесени от сърбите от Сръбска Краина по време на операция "Буря" през лятото на 1995 г.

В същото време хърватският президент Колинда Грабар-Китарович предупреди за възможен военен конфликт на Балканите, тъй като Русия активно влияе на събитията в региона.

"Заявленията на хърватските власти за възможна руска заплаха звучат странно, но Москва е готова да обсъди аргументите на Загреб", коментира руският външен министър Сергей Лавров, който бе на посещение в Сърбия.

"Вие знаете, аз се познавам с президента на Хърватия. С нея по мое мнение имаме нормални отношения още откакто тя беше министър на външните работи, и ми е странно да чуя такива думи от устата на ръководител на държава, с която Русия иска да е приятел, както и с всички останали правителства на Балканите и на Европейския континент.

Ако президентът има конкретни факти, потвърждаващи тези заявления, ние сме готови да обсъдим с нея тези факти", допълни той в интервю за руската медия Sputnik. Лавров заяви още, че Брюксел е изискал от властите в Белград да закрият руско-сръбски хуманитарен център в град Ниш, ако искат страната да бъде присъединена към ЕС.

Коментари
Няма написани коментари.
Добави коментар
Вашето име
Вашия e-mail
С попълването на имейлът се съгласявате да получавате уведомления за нови коментари по темата!
Коментар
Аз не съм бот