Багери унищожават дюни край Лозенец


Багери унищожават дюни край Лозенец

За съжаление, апетитите не са секнали – стига сегашната инвазия да не е „добре забравено и уж заметено старо положение“

Багери са започнали да унищожават пясъчните дюни край комплекс "Оазис" до Лозенец, съобщи Би Ти Ви.Телевизията показа изпратени й читателски снимки, от които се виждат дюните преди разкопаването им и след като през тях са минали багерите.

Собственици на имоти във вече построения комплекс са сигнализирали екоинспекцията в Бургас, общината и полицията. Подали са сигнал и на спешния телефон, но нито една институция не се е задействала до момента.

От общината в Царево обещаха в неделя (4 декември) да направят проверка на място.

Окръжна прокуратура – Бургас се самосезира след журналистически репортажи и разпореди проверка за това, че на 02/03.12.2016 г. в района на къмпинг „Оазис“ край с. Лозенец, общ. Царево неизвестен извършител е унищожил пясъчни дюни.

Това съобщиха от прокуратурата. Проверката ще се извърши и с оглед данни за унищожаване или повреждане на защитена територия или местообитание – предмет на опазване в защитена зона, както и с оглед данни за унищожаване или повреждане на изключително ценни единични или невъзстановими земни образувания.

За подобно престъпление законодателят е предвидил наказание „лишаване от свобода“ до 5 г. и „глоба“ от 2000 лв. до 20 000 лв.

 

Приписка на „Българи“:

Стар пример за безогледното експлоатиране на плажната ивица в къмпинг „Оазис“. Сигналът е отпреди пет години - на 25 май 2010 г по БТВ:

„ Багери са изорали огромни изкопи, които препречват пътя до плажа на бившия къмпинг „Корал" край Лозенец, се изтъква в репортажа на телевизията. Тази плажна ивица е едно от последните диви и незастроени места по Черноморието. Вместо масивни постройки тук има пясъчни дюни. Гледката едва ли щеше да е такава, ако преди 3 години ентусиасти, които карат кайт сърф в залива, не решават да я стопанисват, за да я опазят.   

„Ако ние не бяхме страна тук и не защитавахме всичко, което има, дори и земите отзад, дори и пътищата, всичко - ние гледаме всеки ден какво става с тях, преди 3 години това място щеше да бъде отрязано от външния свят, щеше всичко да е изравнено, насипано с пръст и тези прекрасни дюни, които виждате, нямаше да съществуват", каза Атанас Русев, наемател на плажа.

Въпреки че спасяват дюните на плажа, Атанас и приятелите му не успяват да спрат багерите. За една нощ машините изкопават огромни траншеи.

„Тези траншеи тръгват от т.нар. частни имоти и влизат в територията на плажа, като тотално ограничават в дясната част достъпа на туристите до плажа. Траншеите са дълбоки 3 метра и са широки 3-4 метра на места", каза Атанас Русев.

След проверка, от община Царево обясниха, че няма нарушение, тъй като мястото е предвидено за помпена станция на ваканционно селище. Но останаха изненадани, че се е работело по тъмно и без предупреждение.  

„Не бяхме уведомени. И проверката не констатира наличие на никаква строителна техника. Установихме вече при свършен факт изкопана дупка. Изпратили сме писма до собствениците на имотите, за да може с тяхна помощ и със съдействието на общината да се възстанови достъпа до плажа, за да протича нормално летния сезон", каза инж. Петър Войнов, главен експерт „Геодезия" - община Царево.’

Общината обаче може само временно да възстанови достъпа до плажа. Теренът вече е частен, а мястото, което инвеститорите са предвидили, за да стигат плажуващите до морето, все още е гора.

Коментари
Няма написани коментари.
Добави коментар
Вашето име
Вашия e-mail
С попълването на имейлът се съгласявате да получавате уведомления за нови коментари по темата!
Коментар
Аз не съм бот