Ахтисаари се дръпна от хърватско-словенския граничен спор

Автор: ТАНЮГ (2 коментара)


Ахтисаари се дръпна от хърватско-словенския граничен спор Мати Ахтисаари, който откъсна Косово от Сърбия, смята, че намерението на Хърватия да внесе спора за границата със Словения в Хага щяло усложни влизането й в ЕС

Спорът между Словения и Хърватия за границата помежду им, чието решаване е условие за продължаване на преговорите на Загреб с Брюксел, може да се усложни още повече.

Повод е изявлението на Марти Ахтисаари, че не се смята за компетентен да посредничи в този спор, макар Европейският съюз да му повери тази роля, оказвайки му пълно доверие.   
 
"По същество това е правен въпрос, а аз не съм юрист", заяви Ахтисаари миналата седмица за агенция Ройтерс и добави, че е много вероятно да не приеме новата си работа на Балканите, където често присъстваше в предишните години.  
 
Бившият финландски президент и носител на Нобелова награда за мир бе предложен за посредник в спора между Хърватия и Словения от сънародника си Оли Рен, европейски комисар за разширяването на ЕС.  
 
Словения прие идеята на Рен от самото начало, макар и не с въодушевление, докато Хърватия остана убедена, че е по-добре проблемът със съседката й да бъде решен в Международния съд в Хага.  
 
В последно време двете страни напълно се отказаха от двустранни усилия за постигане на напредък в решаването на спорния въпрос въпреки "предупрежденията" от ЕС, че трябва да бъдат по-активни, по-конструктивни и по-отстъпчиви.  
 
Желанието за преговори у двете съседни балкански страни, чиято граница е спорна от разпадането на бившата СФРЮ, не се събуди и от острите предупреждения, отправяни от няколко срещи на министрите на ЕС, че приемането на Хърватия в ЕС може да бъде отложено за 2012 г.  
 
Ахтисаари и мнозина западни дипломати смятат, че настояването на Загреб да внесе спора със Словения в Международния съд в Хага вреди на Хърватия, защото може да удължи пътя й към ЕС. Те също така предупреждават Хърватия, че не е в неин интерес да отхвърля идеята за посредничество, която идва "от тези, към които Загреб иска да се присъедини".  
 
От Брюксел още няма официална реакция на намерението на Ахтисаари да не приема предложението на Рен, но неофициално се казва, че ЕС няма да се откаже от посредничеството, защото смята, че това е най-добрият път за бързо решаване на спора между хървати и словенци.  
 
Ахтисаари също вижда в посредничеството най-добрия механизъм. Хърватия, която този месец официално стана член на НАТО, често обвинява Словения, че минира пътя й към ЕС. Любляна отрича това и твърди, че иска само дълго продължаващият спор около държавната граница да бъде решен справедливо, преди съседката й да прекрачи прага на съюза.  
 
Анализатори прогнозират, че въпреки всичко е възможно съживяването на контактите между Загреб и Любяна през следващите дни, защото ЕС иска това.  
 
Точността на тази прогноза се потвърждава и от изказването в края на миналата седмица на словенския външен министър Самуел Жбогар, че "много скоро" ще има среща между високопоставени представители на Хърватия и Словения.  
 
Избягвайки да посочи дати, Жбогар каза, че предстои негова среща с хърватския му колега Гордан Яндрокович, както и среща между премиерите на двете страни.
 
Загреб,  Йово Вукович от ТАНЮГ  - П.П.

Коментари
2009-04-14 22:39:27 От: Hamparzun Kolev

Тоя Ахтисаари е много гнила работа. Обичаме ли го на Балканите? Не, не и не. В Прищина и Тирана паметници да му вдигнат. Ипил ли е поне една боза във финландското си битие?

2009-04-14 22:48:28 От: Намибия2

Що па тряба да го обичаме или млазиме? Да си ходи у Финландията! Какво му ври кратуната за Балканите!

Добави коментар
Вашето име
Вашия e-mail
С попълването на имейлът се съгласявате да получавате уведомления за нови коментари по темата!
Коментар
Аз не съм бот