Атина хвърля мостове към Барак Обама

Автор: В. "Та неа"


Атина хвърля мостове към Барак Обама

Външната министърка Дора Бакояни започва операция по затопляне на отношенията със САЩ, които влязоха във фризера заради спора със Скопие за името на бившата югорепублика Македония (БЮРМ).

Другата конфликтна точка са енергийните споразумения на Атина с Москва. Сега Атина храни надежди за по-добри дни с новия американски президент Барак Обама. реномето на Гърция в САЩ, а и не само там. ъншната министърка Дора Бакояни в качеството й на председател на ОССЕ, като по всяка вероятност то ще се състои в края на февруари, когато тя се надява да се срещне с Хилари Клинтън и да положи началото на затопляне на отношенията с Вашингтон.

 

Атина даже прави опити вече да уреди срещи във Вашингтон с новото американско ръководство. Макар че, както казват и дипломати, американската външна политика почива на твърди постулати, които не се сменят заедно с правителството.

 

Но вълната от очаквания, произтекли от избора на Барак Обама на кормилото на суперсилата, не оставя без емоции Атина. Особено като се имат предвид "поохладнелите" през последните месеци отношения между Гърция и САЩ, които бяха подложени на изпитание заради спора със Скопие и заради енергийното сближаване с Москва, за което Вашингтон открито изрази недоволството си.

 

Атина обаче не смята, че е в неин интерес да поддържа хладнината в отношенията със суперсилата. Още повече, че неотдавнашните безредици в Атина, демонстрираното социално недоволство, икономическата криза и поредната проява на местния тероризъм с атаките на лявоекстремистката групировка "Революционна борба" създадоха една взривоопасна смес, която накърни

 

 

Според дипломатически източници Атина смята да се възползва във възможно максимална степен от гръцкото председателство на Организацията за сигурност и сътрудничество (ОССЕ), за да се доближи до Вашингтон и да извади от фризера отношенията с Америка.

 

Вече се подготвя първото посещение на в

 

 

 

 

 

Сътрудници на

Бакояни казват, че има "добра химия" между двете дами, макар да припомнят, че външната политика се основава на интереси, а не на лични контакти. В тази връзка се изтъква, че Бакояни се е срещала с Хилари при последните си 2  посещения в САЩ. 30-годишен опит в гръцко-турските отношения, а като сенатор неведнъж е подкрепял гръцките позиции по въпроса за името на БЮРМ и за Кипър. Целта на правителството в Атина е да бъде подготвено посещение на премиера Костас Караманлис във Вашингтон по случай 25 март - националния празник на Гърция, и осъществяването на една макар и формална среща с Барак Обама.

 

Атина получи студен душ от самия Джордж Буш, който обяви преди няколко месеца, че страната остава извън тази програма, тъй като не отговаря на условията. Дипломати смятат, че Атина все пак трябва да заложи на Джоузеф Байдън.

 

 

------

* Гръцките медии никога на наричат държавата с името Македония, а единствено

БЮРМ, за да не би да проличи, че признават това име. Статията в гръцкия вестник е редакционна и в превод на БТА - бел. П.П.

 

 

 

 

"Не мисля, че трябва да очакваме значителни промени", казва компетентен дипломатически източник, като подчертава, че все още е рано за оценки. Той обаче добавя, че Хилари Клинтън, както и американският вицепрезидент Джоузеф Байдън "са напълно запознати с гръцките позиции".

 

Не са малцина онези, които смятат, че Атина трябва да заложи главно на Джоузеф Байдън, който има

 

 

Гръцкото правителство очаква да бъде оказан повече натиск от страна на САЩ по въпроса за тероризма и за засилване на гръцкото присъствие в Афганистан. В същото време усилие се очаква да бъде направено за разрешаване на въпроса за името на БЮРМ, така че тази страна да получи членство в НАТО.

 

Трънлив проблем в отношенията между Гърция и САЩ обаче си остава включването на страната в американската програма за безвизов режим и по-специално за премахване на визите за гръцките граждани, пътуващи до САЩ, тъй като

Коментари
Няма написани коментари.
Добави коментар
Вашето име
Вашия e-mail
С попълването на имейлът се съгласявате да получавате уведомления за нови коментари по темата!
Коментар
Аз не съм бот