Арестуваха Агим Чеку в България. Оттук?

Автор: bulgaria-news.bg (6 коментара)


Арестуваха Агим Чеку в България. Оттук?

Гранична полиция е арестувала издирвания от Интерпол по искане на Сърбия бивш косовски премиер Агим Чеку на КПП "Гюешево" във вторник. Чеку е обвинен в извършване на военни престъпления, обобщава bulgaria-news.

Говорителят на МВР Драговест Горанов заяви, че бившият премиер на най-младата държава в света притежава многократна българска виза, издадена в началото на март тази година.

Заповедта за арест, издействана от сръбски съд, е качена в системата на Интерпол на 6 май. Чеку отхвърля обвиненията срещу него още след повдигането им и твърди, че те са политически мотивирани и няма правни основания за издаване на заповедта за арестуването му.

Снощи Чеку се е опитал да влезе в страната ни за посещение по покана на председателя на парламентарната комисия по външна политика и бивш външен министър Соломон Паси.

"Имам трайно установен работен контакт с г-н Чеку, с когото сме си разменяли визити - аз в Косово, той в България", каза Паси. И определи задържането му като "обидно", а заповедта за него - като "политическа отживелица.

Паси заяви още, Чеку е "достоен човек, борил се за оцеляването на народа и свободата на родината си".

"Не бих търсил политически контекст в случая със задържането на Агим Чеку на българско-македонската граница дотолкова, доколкото това е една стандартна процедура", коментира заместник-министърът на външните работи Любомир Кючуков.

Косовският политик е задържан за 72 часа. Това е срокът, в който трябва да се реши дали той ще бъде екстрадиран в Сърбия, но до момента няма официално искане за това, съобщи главният прокурор Борис Велчев.

Водената от Чеку Социалдемократическа партия на Косово изрази увереност, че България ще последва примера на Словения, Унгария и Колумбия и ще освободи лидера им.

Чеку е бил задържан в тези 3 страни съответно през 2003, 2004 и 2009 г. В момента Чеку се намира в ареста на „Гранична полиция" - Кюстендил.

Административният ръководител на тамошната Окръжна прокуратура Камен Пешев заяви, че със случая ще се заеме Върховната касационна прокуратура, тъй като лицето е обявено за издирване по линия на Интерпол и Международната организация за полицейско сътрудничество. Той е включен в така наречения "червен списък" на Итерпол.

Агим Чеку заема министър-председателския пост в Косово в периода 10 март 2006 г. - 9 януари 2008 г.

Ръководи коалиционно правителство в един критичен период заради неговите лични качества и авторитет пред косовските граждани и международните организации.

Завършва висша военна школа в Белград и военна академия в Загреб. Военната си служба започва в югославската армия, като командир на отделение и служи до 1991 г. - периодъа, в който започва окончателния разпад на бивша Югославия с войната за отделянето на Хърватия.

През 1991 г. Чеку се присъединява към народната гвардия в Хърватия и командва артилерийска единица в Задар, след което става и командващ на дивизия.

След една година му е поверено ръководството на Масленичката дивизия, а по-късно и антитанковата дивизия и гарнизона в Госпич. За тази своя дейност като военен в хърватската войска той е раняван 9 пъти и е награждаван 9 пъти от първия президент на независима Хърватия Франьо Туджман.

През 1995 г. е произведен в чин бригаден генерал. В началото на съдбоносната 1999 г. Чеку подава оставка в хърватската войска и пристига в Косово.

През март 1999 г. се включва в Армията за освобождаване на Косово (АОК) като началник на генералния щаб. Координира действията на АОК с тези на НАТО.

Завършва войната с чин генерал и получава отлична оценка за действията си както от Косово, така и от НАТО. Включва се и в преговорите за демобилизация и трансформация на АОК в Корпуса за защита на Косово (КЗК).

За 6 години, като командир на корпуса той трансформира КЗК във военна сила по западен образец. Той дори лично посочва своя наследник и сегашния командващ на новосформираните сили за сигурност на Косово, Сюлейман Селими, наричан още "Султана".

След явяването на Рамуш Харадинай пред трибунала в Хага и неуспешния експеримент с Байрам Косуми, Чеку заема поста премиер на Косово, на който остава почти 2 години.

Като премиер, при първото си обръщение в косовския парламент, Чеку говори на албански и сръбски език, призовавайки към толерантност и демократични промени. Радва се най-висок рейтинг между косовските политици през 2007 г.

Автор: Маргарита Стоянчева – П.П.

 

Коментари
2009-06-25 09:22:17 От:

Ако е стандартна процедура-да си мине по реда и този човек да се освободи !До кога ще сме слуги на сърбите!Те асимилираха около 5 млн. българи в най -ново време и създадоха македонистите ,заради небивалия отпор на македонските българи!постоянно мачкат и унижават нашите шофьори и всеки преминаващ през Сърбия българин !защо да им помагаме !?Просто няма причина !Затова Чеку да се освободи !не трябва да се забравя че албанците отцепиха териториално Македония от Сърбия и по този начин помагат на ребългаризацията там!

2009-06-25 09:59:22 От:

Друг е въпросът, че с простотиите си македонистите в Македонаия поднасят и себе си и българите там и територията си на тепсия на албанците !Вина за това обаче няма този който яде баницата ,а този който му я дава !В конкретният случай това са македонистите с техните ВЕЛИКИ простотии!Ако минем по веригата на логиката , то това са и нашите политици ,които изпуснаха маса огромни възможности,да променят радикално съотношението на силите там!Ако имахме повече хора като Велизар Енчев (справка с книгата му "Аз бях в разузнаването")този въпрос -македонисткият щеше да е приключил в полза на истината допреди 10-15 години и ние щяхме да сме една държава ,както германците!За съжаление това се отлага .За това отлагане ще се плаща с територия -албанците са в демографски ...прочети целия

2009-06-25 10:32:23 От: Харалампи

Ей, пич, сложи поне едно име да знам кой глупак дрънка глупости. Въпросът е принципен. По законите на международното право Чеку трябва да бъде предаден на сърбите. Според човешката съвест един главорез трябва да си получи заслуженото. А според логиката не може проамериканските мекерета у нас да имат собствено мнение. А на бас, че този тип ще бъде освободен!!!
Това е цивилизационният избор на сервилна България и ти щом веднъж си се навел, изправяне няма!!!

2009-06-25 21:49:02 От: 3

На бесилката!

2009-06-25 23:20:38 От: KRUM

A zashto na besilka?Pusnete go u makedonia da poitrepe malko surbi i da si hodi pojivo-pozdravo!

2009-06-26 21:10:47 От: pkdey

за пореден път се убеждавам ,че можеш са бъдеш честен човек но ако не си патриот ставаш вреден за народа си !Че можеш да бъдеш отличен патриот -обичащ татковината си но ако си глупав -ставаш вреден за нея ,че можеш да бъдеш добър човек БЪЛГАРИН ,но ако не си знаеш интереса а се увличаш от славянски концепции,които прекриват руски интереси или пък сръбски интереси ти си вреден за държавата си за родината си !разбира се изключвам примерно вероятноста хараламби да е сърбоман или направо сърбин в сайта !по презумпция! В случая с Чеку -е интересното че в тази му битност той е полезен за БГ,е явно и за американските интереси !Значи тук е налице съвпадение между нашите и американските !Сигурно ще ми се възрази че морала съм го загърбил и отчитам само интереси !Д...прочети целия

Добави коментар
Вашето име
Вашия e-mail
С попълването на имейлът се съгласявате да получавате уведомления за нови коментари по темата!
Коментар
Аз не съм бот