Антитерор: Армията с изключителни права


Антитерор: Армията с изключителни права

Според новоприетият закон за противодействие на тероризма премиерът ще може да нарежда на главпрокурора?!

Военните ще имат правото да задържат хора, да обискират, да правят проверки за самоличност, да ровят в личните вещи и да претърсват автомобили, пише "Сега".

Публикацията с акцент върху новите права на войската е за поправките в Закона за противодействие на тероризма, които депутатите приеха окончателно вчера.

Военни ще могат да влизат в домовете без съгласието на собственика и дори в негово отсъствие. А като крайна мярка, ще имат право да използват физическа сила, помощни средства и оръжие, така пише Николай Големанов в сайта Dir.bg.

Тези правомощия ще действат при предотвратяване или преодоляване на последствията от терористичен акт.

За проверките ще се разчита не само на лични документи, но и на "сведения на граждани с установена самоличност, които познават лицето, или по друг начин, годен за събиране на достоверни данни".

Задържани ще бъдат не само хора, за които има данни, че подготвят или са извършили терористичен акт. В ареста ще бъдат вкарвани и онези, които "съзнателно пречат" на държавните служители да изпълняват задълженията си по този закон, дори след "надлежно предупреждение", както и хора, които нарушават обществения ред или излагат други "на явна опасност".

Използването на физическа сила и помощни средства ще бъде на принципа "при абсолютна необходимост" - при отказ да се изпълни разпореждане, оказана съпротива, опит за бягство, нападения срещу граждани и др.

В помощните средства влизат различни видове палки, химически вещества, служебни кучета, небойни патрони, бронирани машини.

При непосредствена заплаха от терористичен акт премиерът ще създава Национален оперативен щаб за управление на силите и средствата за противодействие на тероризма.

Любопитен факт е, че главният прокурор или оправомощено от него лице ще трябва да стане член на щаба със заповед на премиера. Атанас Атанасов от ДСБ определи това като размиване на границите между властите.

"Националният оперативен щаб се създава със заповед на министър-председателя - той ще заповяда на главния прокурор да стане член", възмути се Атанасов. Той настоя текстът да отпадне, но получи отказ.

Приписка на „Българи“: Дотук! Армията вече не е призвана само да пази суверенитета на държавата и да се бие против чуждия нашественик, а се натоварва и с полицейски функции против собственият си народ. Вярно е, че това ще се извършва в среда на доказан, наличен терористичен сценарий. Но знаем отлично, колко често се размиват „границите“ на законността и един обикновен пладнешки обир може моментално да се прикачи, превърне в антитерористична операция. Стига само да е налице подобен казус и „добра прокурорска“ воля при провеждането на дадена акция. Иди доказвай, че не си римския папа при такава обстановка! Докато докажеш, може да те изкривят, или направо погубят!

Коментари
Няма написани коментари.
Добави коментар
Вашето име
Вашия e-mail
С попълването на имейлът се съгласявате да получавате уведомления за нови коментари по темата!
Коментар
Аз не съм бот