Ансамбъл "Българе" ще разтърси Бродуей с ръченица

Автор: в-к "Новинар", Цвете Герчева


Ансамбъл Ансамбълът на юбилейния си концерт по случай десетата годишнина от неговото основаване. Снимка: БГНЕС

Спектакълът "Това е България" ще гостува в Чикаго, Бостън и Вашингтон

 Ансамбъл „Българе” заминава на турне в САЩ през април. Танцьорите ще тропнат родни хора и ръченици на най-известното авеню в света на шоубизнеса - Бродуей. Освен в Ню Йорк концерти ще има на 4 април в Чикаго и на 12-и в Бостън. Най-вероятно и Вашингтон ще бъде включен в изявата, но все още не се знае точната дата.

 

 

Възможно е там да присъства и вицепрезидентът Ангел Марин заедно с делегация от външно министерство. Известните танцьори ще представят спектакъла „Това е България”, който се играе вече от 6 години у нас. По своеобразен начин американската публика ще види каква е всъщност България, колко са различни, колоритни и неповторими фолклорните области.

 

 

Интересното е, че този път водещ няма да е Георги Черкелов, както обикновено. Вероятно ще го замени българин, който отдавна е емигрирал в САЩ и сега е преподавател в тамошен университет. Засега обаче името му се пази в тайна. Той, изцяло на английски, ще обяснява на публиката какво значат танците и какво послание носят.

 

 

"Искам хората зад океана да видят и да почувстват колко е красива България", сподели специално за „Новинар”, хореографът Христо Димитров. Той разкри, че очаква и други важни събития в близко бъдеще. На 1 и 2 март трупата му ще гостува в Москва, където ще покаже спектакъла „България през вековете”. Това е една от малкото копродукции между двете страни в последно време. В нея ще вземат участие и руски танцьори. Те ще влязат в ролята на казаци от времето на Руско-турската война.

 

 

Бел. ред  Ето че,полека-лека, наши емблематични културни формации отново шестват по света. Започнаха да се разтварят кесиите на спонсори и благодарение на тези пари в момента в Америка на турне са още оперната трупа на Георги Лалов и Симфоничния оркестър към БНР. Турнетата са многомесечни, изпълнени с много перипетии и дълги пътувания. „Някои части ни залепват за седалките на автобусите и кога спим, кога ядем в отделни моменти, картинката започва да се губи – така коментират миналогодишното си турне участници във воайяжите на Лалов. Наскоро пълучената награда за български филм на фестивала в Сънданс е друг културен успех, а сега и Бродуей ще усети българските ритми на живо. Към тези постижения нека добавим и рецитала на примата Лили Иванова в прочутата парижка зала „Олимпия” – Свилен Мишляков

Коментари
Няма написани коментари.
Добави коментар
Вашето име
Вашия e-mail
С попълването на имейлът се съгласявате да получавате уведомления за нови коментари по темата!
Коментар
Аз не съм бот