Анкета: Гърците са недоволни и песимисти

Автор: Евробарометър/БТА


Анкета: Гърците са недоволни и песимисти Разочарование цари сред гърците и от проблемите на заетостта и околната среда в собствената им страна

Гърците са недоволни и са песимисти за състоянието на собствената и световната икономика, сочи изследване на Евробарометър, цитирано от БТА.

Изследването е направено в периода между 6 октомври и 6 ноември 2008 г. с участието на 1000 анкетирани на възраст над 15 години в цяла Гърция. 

 

Гърците заявяват, че са изправени пред трудности и финансови задължения, и изказват недоволство от нерешените проблеми с пенсионното осигуряване в страната, както и от работата на държавната администрация и институциите.

 

 

Според Евробарометър гърците са против глобализацията, но застават зад европейските институции и най-вече се застъпват за еврото, като оценяват положително участието на Гърция в ЕС и последното разширяване на съюза (с България и Румъния – б.р.) .

 

 

Всеки втори гръцки гражданин заявява, че е доволен от всекидневието си. Най-голямо обаче е недоволството от състоянието на икономиката. От тази гледна точка гърците са подредени на първо място по недоволоство с процент от 90 на сто спрямо останалите от ЕС, където този процент средно е 69 на сто.

 

 

92 на сто са разочаровани от нерешените проблеми със заетостта. 6 от 10 гърци изпитват трудности да плащат сметките си, а 66 на сто предричат влошаване на икономическото положение и на трудовите отношения в страната.

 

 

7 от 10 гърци смятат, че страната им върви в грешна посока, като най-значимите за тях проблеми са свързани с икономиката, скъпотията и безработицата.  Пак 6 от 10 гърци имат доверие в ЕС и в еврото, а 7 от 10 гърци преценяват, че Гърция е имала полза от участието си в ЕС. 45 на сто от гърците одобряват участието на страната в ЕС, а 43 на сто заемат неутрална позиция.

Коментари
Няма написани коментари.
Добави коментар
Вашето име
Вашия e-mail
С попълването на имейлът се съгласявате да получавате уведомления за нови коментари по темата!
Коментар
Аз не съм бот