Анкара иска да играе нова роля в Близкия изток

Автор: "Елефтеротипия"/"Земя".


Анкара иска да играе нова роля в Близкия изток

Събитията в Газа дават възможност на Турция да се заеме с търсенето на роля в близкоизточния пъзел. Възползвайки се по един перфектен начин от политическата конюнктура, Анкара се опитва да реализира националните си интереси в района.

В своите маневри Турция залага на силните антиизраелски настроения на арабите, от една страна, но, от друга, Анкара се стреми да не излага на риск ползите, произтичащи от дългосрочното сътрудничество с Израел.

П

оказателни за политиката на Турция са острите критики на правителствени представители по адрес на израелската агресия.
Наред с това обаче под надзора на Вашингтон бяха положени подписите под нови споразумения за търговско и военно сътрудничество между Турция и Израел.

Завършекът на всичко това бе „мирната обиколка" на турския премиер Реджеп Ердоган в 4 страни - Сирия, Йордания, Саудитска Арабия и Египет. Израел обаче остана извън това пътуване.

Амбициозната цел на Турция е да бъде постигната единна арабска позиция по въпроса за ивицата Газа, за да бъде наложено прекратяването на огъня в този район. И както с апломб заяви турският вицепремиер Джемил Чичек, „Турция е готова да направи всичко, което е по силите й, за да спре кръвопролитието" в Газа.

В действителност обаче това, което Турция може да се опита да направи, е „да смекчи различията между Хамас и ФАТХ", коментира британски дипломат на страниците на турския опозиционен в. „Хюриет". Изданието помести и оценката на академик Илтер Туран, че обиколката на Ердоган просто е била „едно символично пътуване, което не би могло да спре израелската агресивност".

Истината е, че Турция е единствената страна, която устантови контакт с Хамас, но този факт остана без коментар от страна на Израел и на САЩ. Израелската агресия бе предприета ден след подписването на споразумение за военно сътрудничество между Турция и Израел на стойност 165 млн. долара.

Споразумението обаче бе премълчано в Турция и нямаше да се разбере за него, ако то не бе споменато в израелския печат.

Едновременно с това турският премиер Ердоган повиши тон, като каза, че е обиден от израелското безразличие за това, че Турция не е била уведомена за планираната израелска агресия, което породи съмнения за „криза на доверие" между двете страни.

Абсолютният отговор" бе даден от достоверни източници, които уточниха, цитирани от турския в. „Заман", че „връзката с Израел е стабилна, тъй като отговаря на националните интереси на Турция".

-------

"Елефтеротипия" е голям гръцки всекидневник. Статията е препечатана от приложение "Голямата политика" на в. "Земя" - бел. П.П.

Коментари
Няма написани коментари.
Добави коментар
Вашето име
Вашия e-mail
С попълването на имейлът се съгласявате да получавате уведомления за нови коментари по темата!
Коментар
Аз не съм бот