Амулет от Китай открит в средновековна крепост на Калиакра


Амулет от Китай открит в средновековна крепост на Калиакра

Открит при разкопки на некропол от края на ХІV век...

Амулет от бял нефрит, най-вероятно изработен в Китай по време на династията Юан, е открит при разкопки на нос Калиакра, обяви ръководителят на археологическия екип доц. д-р Бони Петрунова на пресконференция.

Според нея подобен артефакт досега не е намиран в България. Петрунова определи находката като най-значима в продължаващите повече от десетилетие проучвания на екипа на античната и средновековна крепост на Калиакра.

Върху амулета е изобразена сцена с малък сокол, ловуващ дива гъска сред лотосови цветя.

Сцената с пролетното пробуждане на природата има символно значение за благоденствие и успех, поясни д-р Петрунова и допълни, че амулетът, датиран от XIV век, е използван като катарама в униформите.

Императорският нефрит е изключително почитан в Китай като камък-лечител. Една от версиите на археолозите е, че може да е попаднал на българска земя, пренесен от Златната орда като дарение за някой от владетелите на Добруджанското деспотство.

Другата е, че може да е преминал и по търговските пътища от Венеция, с която Добруджанското деспотство е поддържало добри връзки.

Амулетът ще бъде включен в колекцията на Историческия музей в Каварна, обяви д-р Петрунова. В тазгодишния археологически сезон, при проучването на некропол от края на XIV век, екипът е попаднал и на част от каменна икона.

Коментари
Няма написани коментари.
Добави коментар
Вашето име
Вашия e-mail
С попълването на имейлът се съгласявате да получавате уведомления за нови коментари по темата!
Коментар
Аз не съм бот