Албания се превръща в страна на мъже


Албания се превръща в страна на мъже

Проблемът е характерен и за Армения, Грузия, Азербайджан, Китай, Индия и Виетнам

 

В Съвета на Европа твърдят, че благодарение на плановите аборти в Албания се раждат много повече момчета, отколкото момичета.

 

Робуването на традицията е свършило своето. През последните години Албания, благодарение на селективните аборти, след като се установи полът на бебето, все повече се превръща в страна на мъже.

 

По данни на Съвета на Европа на 100 момичета в Албания се раждат 114 момчета при нормално съотношение 104 до 106 момчета на 100 момичета. Вече се чуват предупреждения, че това може да има и нежелателни последици.

 

За проблема предупреди и Програмата за развитие към ООН.

 

Албанците по традиция предпочитат момчета по две причини - за запазване на родовото име и защото като порасне, момчето ще храни семейството.

 

"Последния път мъжът ми замалко не ме уби. Той побесня, когато чу, че пак няма да родя син. Нападна ме и свекървата", разказва млада албанка.

 

В Тирана твърдят, че данните на Съвета на Европа не са верни и действителното съотношение между родените момичета и момчета е 99,99 на 100. Действителността обаче изглежда по-различно.

 

"Пак е момиче. Докторе, не мога да я родя, защото вече имам три дъщери", казва 28-годишната Роза, която е изразила готовност да рискува здравето си и да прекъсне бременността, макар че плодът вече е на повече от 12 седмици.

 

В здравното министерство и в държавните болници в Албания казват, че всичко е под контрол, че няма аборти заради пола на бебето. Те обаче не изключват възможността такива аборти да се правят в частни клиники, дори и на "черно" от лица, които нямат квалификация за прекъсване на бременност.

 

Проблемът е характерен не само за Албания. Тази практика според Съвета за Европа е разпространена и в Армения, Грузия и Азербайджан, а и в много страни извън Европа, особено в Китай, Индия и Виетнам.

 

Специалистите предупреждават, че изкуственото планиране на пола на бебето би могло да застраши не само институцията на брака, а и да доведе до конфликти между мъже, които не могат да си намерят партньорка.

 

От vesti.bg

Коментари
Няма написани коментари.
Добави коментар
Вашето име
Вашия e-mail
С попълването на имейлът се съгласявате да получавате уведомления за нови коментари по темата!
Коментар
Аз не съм бот