Албания: Цигани има, българи няма?


Албания: Цигани има, българи няма?

Ако проектозаконът за малцинствата стане факт, това ще е изключително неприятелски жест към България...

Става дума за подготвян законопроект за националните малцинства в Албания, в който са споменати епични малцинства, като „египетското“ (има се предвид циганско, но объркването е в „превода“), но е пропуснато жизненото и съществуващо българско национално малцинство, съобщават от ВМРО.

Според евродепутата от ВМРО Ангел Джамбазки подобна редакция на текста е недопустима и неприемлива, не е европейска. Той е проверил въпроса и е категоричен, че въпросният текст е бил разглеждан само и единствено в правната комисия на местното Народно събрание. Предстои да бъде гледан в понеделник и във вторник в останалите комисии, където са поканени за изслушване и представители на българските организации.

"По този начин сънародниците ни в Албания ще могат да защитят задължителното включване на българското национално малцинство в нормативните текстове на този закон", казва Джамбазки.

Той отново напомня, че законът не е разглеждан, нито обсъждан, нито гласуван, нито пък е приеман от Народното събрание на Република Албания, каквато информация се тиражира.

Българските евродепутати Ангел Джамбазки и Андрей Ковачев се пребориха и наложиха в годишната резолюция на ЕП за напредъка на Република Албания да попадне текст, който призова правителството на страната да признае българско национално малцинство и да защити безусловно неговите права и законни интереси.

Българите в Албания по неофициални данни са между 50 000 и 100 000 души. По време на визитата на вицепремиера Екатерина Захариева в Тирана президентът Илир Мета я увери, че никой не може да бъде дискредитиран в Албания и да му се пречи да се самоопредели като българин.

Министър-председателят Бойко Борисов е настоял в телефонен разговор с албанския премиер Еди Рама да бъдат гарантирани правата на българското малцинство в Албания в съответствие с международните правни норми.

Еди Рама пое ангажимент, че Албания няма да наруши интересите на българското малцинство. Той подчерта, че комуникацията по законопроекта с България ще продължи, така че интересите на българите в Албания да бъдат защитени.

А ако проектозаконът стане факт, това ще бъде изключително неприятелски жест към България.

Коментари
Няма написани коментари.
Добави коментар
Вашето име
Вашия e-mail
С попълването на имейлът се съгласявате да получавате уведомления за нови коментари по темата!
Коментар
Аз не съм бот