Акад. Георги Марков: Не разбирам защо САЩ унищожават българската армия

Автор: Валентина Петкова (1 коментар)


Акад. Георги Марков: Не разбирам защо САЩ унищожават българската армия

За пръв път Русия и Турция застанаха на една позиция срещу България...

- Акад. Марков, кои събития от 2014 г. ще имат своето развитие през 2015 г. ?

Нашите управляващи се препъват по два-три пъти в един и същи камък. За мен е грешка, че по проекта “Южен поток” с голямо закъснение тръгнаха да се молят в Брюксел да защитават националния ни интерес.

България преживя унижение, тъй като Путин се отказа от “Южен поток” точно от Анкара.

Геополитически в новата си история България се намира между Германия, Русия и Турция. Когато се въздига Руската империя, Османската империя залязва. Така се решава Източният въпрос и се възстановяват балканските държави, включително и България.

За пръв път Русия и Турция застанаха на една позиция срещу България.

- Какви ще бъдат последиците от това?

Последиците ще бъдат дългосрочни и не само икономически. При президента Ердоган Република Турция е стопанска политическа и военна сила.

Както казва премиерът Давутоглу - България е вратата на Република Турция към Европейския съюз. Въпросът е кой ще държи ключа на тази врата.

Аз все още се надявам, че ние ще го държим, но като гледам разградената ни граница на югоизток, сме в ръцете на Анкара. Утре могат да пуснат 10 хил. бежанци от Близкия Изток и не знам какво ще се случи.

- Във вътрешнополитически план от какво сте обезпокоен?

От това, че партиите продължават да се коалират за собствения си интерес. Преди избори твърдят, че ще защитават националните интереси и тези на избирателите, но като дойдат на власт, започват да правят безпринципни коалиции. Това важи и за днешната коалиция, в която също има боричкане за власт и разпределяне на министерски постове .

- Премиерът Борисов не беше ли притиснат от обстоятелствата?

Така е, но поне да бяха поставили за министри хора, които са професионалисти. Божидар Лукарски не знам какъв е като адвокат, но не е ясно и какъв министър на икономиката е. Правят компромиси, само за да угодят на някой партиен вожд. Само се говори, че професионалисти ще управляват, а накрая - пак партийни назначения.

- Българската история не е ли белязана от партизанщина?

Партизанщината продължава. На 19 май 1934 г. в манифеста е записано - трябва да сложим точка на този партизански разврат... И какво от това? Вижте докъде унижиха армията ни. Сега ще я направят 20 хил. души, като не знам колко от тях ще са чиновници.

Защо, когато бяхме във Варшавския договор и Брежнев казваше, че България е съветският чук на Балканите, имахме силна армия. А сега, когато сме в НАТО, не разбирам, защо САЩ унищожават българската армия, сякаш не е съюзническа, а вражеска. И то с помощта на министър Николай Ненчев, който след Стамболийски е първият военен министър земеделец.

БЗНС традиционно мрази офицерството. След министъра на икономиката, Ненчев е другият неподходящ. Да не говорим за външния министър Даниел Митов, който изобщо не е от кариерата и беше назначен от Държавния департамент на САЩ.

Бойко Борисов един външен министър не може да избере. Пак продължаваме по същия начин - партийни назначения или пробутани отвън.

- Премиерът Борисов ще съумее ли да запази сложния баланс в правителството?

Бойко Борисов е помъдрял. Има развитие от предния си мандат, когато вървеше напред с рогата, казано по народному. Виждам, че е натрупал политически опит и успява засега да се справи. Държи се като президент, като баща на нацията. Помирява партиите, дърпа юздите на своите. Дано се справи, защото не е време за избори.

- В края на миналата година Григор Велев от БАНИ отново заговори за национална доктрина. Тази идея не е ли вече анахронизъм?

Григор Велев е от менте-академията БАНИ. Българската академия на науката и изкуствата /БАНИ/ се е наричала академията от 1940 до 1947 г. В сегашната БАНИ се самоназоваха за академици много хора, включително и певицата Йорданка Христова. За 70-годишнината й я направиха академик, при положение, че има регламент не изпълнители, а композитори да бъдат академици.

Аз съм участвал в написването на Националната доктрина през 90-те г. в края на миналия век. Тогавашният председател на парламента Йордан Соколов я замрази във фризера на НС.

Сега председателят на БАН акад. Стефан Воденичаров е представил в НС националните цели на България. Очакваме през 2015 г. те да бъдат разгледани. Трябва да има дългосрочни национални цели и да не се работи на парче от всяко правителство, а да има приемственост и 20-30 г. те да се изпълнява от всички.

- Кои са най-важните национални цели пред България в следващите 20 г.?

Икономическото възраждане на България. От бившите съветски съюзници нашата икономика претърпя най-голяма разруха. При социализма сравняваха напредъка на икономиката с 1939 г. - с царство България. А сега сравняваме с 1989 г. не напредъка, а разрухата.

Миналата година в навечерието на 10-ти ноември Центърът по демография на БАН изнесе ужасяващо число - 1 млн. и 650 хил., предимно млади, българи са напуснали трайно България. Това е страшно. Затова България трябва да стане по-добро място за живеене, ама не за шепа олигарси.

На второ място са здравеопазването и образованието. Не можем да приватизираме всичко. Населението намалява, а се удвояват разходите за здравеопазване. В големите градове се появяват нови частни болници, а в затънтените краища най-много да имат фелдшер. Това е ужасна несправедливост.

Във вузовете се продават и купуват дипломи за висше образование, които нямат покритие. Има специалности, в които това не е толкова рисковано, но в медицината е много опасно.

Друг приоритет е съдебната реформа, която сама не може да се реформира. Трябва да се намесят политиците чрез съответните законодателни актове, защото в нея наистина има "гнили ябълки". И те се самовъпроизвеждат. Как ще намалим корупцията, ако съдебната власт не се справя?

- Ще имат ли воля правителствата да следват тези приоритети?

- България е нормална европейска държава и младите искат да живеят тук, защото природата ни е благословена. Все се надявам, че тези, които ръководят държавата, ще направят така, че да създадат условия народът да остане тук.

За съжаление не всичко зависи от нас. Сега сме между два фронта - единият е в Украйна, другият в Близкия Изток.

Външнополитически не съм оптимист. Но поне това, което зависи от нас, да го направим с разум, за да намалим лошото, което ни очаква отвън. И да спре това ругаене - от парламента до площада. Няма смисъл от него.

Трябва да ни обединят основните национални цели, а да се караме по второстепенните. Тогава България ще тръгне напред.

От в. "Труд"

Коментари
2015-01-09 15:55:35 От: Айде бе!не разбирал..

ами че тя истинската върхушка си има армия и това е турската ..Защо и е друга армия!?

Добави коментар
Вашето име
Вашия e-mail
С попълването на имейлът се съгласявате да получавате уведомления за нови коментари по темата!
Коментар
Аз не съм бот