Акад. Георги Марков: Кърджали не е Крим

 (4 коментара)


Акад. Георги Марков: Кърджали не е Крим

Михаил Миков да раздаде валериан на депутатите, ще го платим ние...

Провокативният въпрос на Сергей Станишев „А ако утре някой поиска референдум за Кърджали“ няма как да не предизвика гневна реакция и да не възмути обществото. Такова говорене е опасно.

 

Много съм учуден, защото председателят на БСП и на ПЕС е историк и трябва да знае, че границите след Втората световна война не подлежат на промяна - те са утвърдени в подписания договор на Парижката конференция за мир от 10 февруари 1947 г. Сред тях са и  днешните граници на България. Вярно е, че тогава гърците са се опитвали да вземат Родопите почти до Асеновград. Но единствената държава, която ги е поддържала, е била Великобритания.

 

Тогава Обединените нации са се произнесли, че българските граници ще бъдат такива. И ние сме ги наследили. Те не могат да се променят. Нито отвътре, нито отвън. Иначе винаги ще има екстремисти. Винаги могат да се намерят 1000 души, които могат да запалят фитила на говоренето.

 

Опасността от въпроса на Сергей Станишев още повече идва от това, че БСП е коалиционен партньор на ДПС. Като съмнение на Станишев към хората на Лютви Местан ли да го приемаме? Може би трябва да ги попита, преди да говори, а не да дърпа дявола за опашката. Нещо не разбирам - кой от този Родопски край ще иска да се откъсне от България, та нали ДПС е на власт!

 

Има обаче и друго - не бива да се всява страх сред населението, а Кърджали да се сравнява с Крим или с Косово. 

 

Кърджали не е Крим. И в това не бива да има съмнение, защото Крим е автономна република. Подобни изказвания говорят колко ниска политическа култура имаме.

 

Разбирам, че идват избори и всички са полудели, но така не може да се говори. Нашите политици имат следния проблем - не мислят, преди да говорят. Освен това ще е добре да вземат по един валериан, за да се успокоят, когато не знаят какво да говорят или пък са ядосани на опонента си.

 

Между другото това важи особено за президента. Той от история не разбира, а и прекалено често употребява израза „червена линия“. Така не става, редно е да се научи. Склонен съм да се съмнявам дали въобще знае за Екатерина Велика.

 

Ватиканът има едно много добро правило още от Средновековието, в което се казва просто и ясно, макар и заповедно: „Много мисли, малко говори и нищо не пиши.“ Ето това трябва да правят и нашите - бързо да мислят и бавно да говорят. А те правят обратното. Вкарването на етническата карта в употреба е опасно за държавата.

 

Убеден съм, че валерианът ще е най-полезното нещо в Народното събрание. Може би ще трябва да предложим на председателя му Михаил Миков освен кафета и кюфтета на депутатите да дават и по един валериан по време на почивките.

 

Освен това народните избраници трябва да знаят и друго - не е необходимо да вървят пред Чичо Сам - новия наш голям брат. Дори и заради това, че Дядо Иван изравни резултата на Чичо Сам за Косово и той вече е 1:1.

 

Самолечението с валериан, ако трябва, ще го платим ние. Но държавните ни мъже трябва да престанат да си играят с държавата.

 

По в. "Преса"

 

Коментари
2014-03-23 20:20:08 От: Резачката

С Ваше позволение уважаеми академик Марков,но Вашето твърдение,че сегашните наши политици не мислят преди да говорят е вярно само наполовина.Те не мислят и след като говорят.Изхождам от разбирането за политиката,като дейност за организация и управление на държавните и обществени дела.

2014-03-23 20:21:05 От: Божо

Уважавам Ви много професоре и разбирам репликата ви. Тя е ваше право! НО, едно голямо НО! Границите, професоре, са отдавна много променени от 1990-та, както е мъртва и тази Парижка конвенция от 1947. И за това заслуга имат САЩ и Запада, а не Русия! Защо? Ами ето Ви примери, колкото искате. Обединението на Германия, Разделянето на СССР, Югославия, Чехословакия. Ами референдумите в Косово

2014-03-23 20:21:48 От:

Да, Чърчил е искал придвижи границата ни с Гърция чак до Асеновград - прав сте. Но има и още, което ни е готвил. Искал е Турция да заеме всичко южно от линията Бургас - Свиленград.
И кой го спря? Ха сега да видим! Спря го Русия, заради антифашистката ни съпротива, участието в последната фаза на войната и огромното влияние на Г.Димитров

...............получи Трансилвания?

Добави коментар
Вашето име
Вашия e-mail
С попълването на имейлът се съгласявате да получавате уведомления за нови коментари по темата!
Коментар
Аз не съм бот