Акад. Георги Марков: Как ще делим историята с Македония?


Акад. Георги Марков: Как ще делим историята с Македония?

"Дайте ни Яне Сандански, вземете си Иван Михайлов, така ли?"

Вижте това наистина фундаментално интервю на акад. Марков по-долу в "Не пропускайте"

lhttp://www.xn--80abgvm6a7d.net/kak_shte_delim_istoriiata_sys_skopie___kato_na_zhenskiia_pazar_-gl-1634.html

Историкът акад. Георги Марков коментира Договора за добросъседство с Македония пред Красина Кръстева за сайта Епицентър.бг и заложената в него клауза съвместна комисия от историци да изглади спорните моменти в миналото.

Ето и основните му тези:

- САЩ подсилват позициите си преди новата Студена война и затова засилиха скоростта, с която се работеше до договора за двустранно сътрудничество. Но той е пробив!

- Заев го рече – да оставим историята на историците, но аз неговите скопски историци добре ги познавам. Историята е наука – историята изисква факти, анализ и синтез

- Дори си го представям как ще стане – ще ни черпят по едно кафе в Министерския съвет, ще ни поставят срок и ще си гледат часовниците! Политиците много обичат да работят със срокове.

- В Македония създадоха нация, но им трябва национална история, национални герои. И се получава като на Женския пазар – я, ни дайте Сандански, но си вземете, например, Иван Михайлов!

- Само царят ни пожали нас, историците! И при БСП, и при СДС имаше пренаписване на учебниците. Симеон II прояви историческо мислене

- Отричането на македонизма в България не е от 1989 г. А от 1963 г.! През 80-те Живков непрекъснато говори за български национален дух, затова върна лъва на Паметника на Незнайния войн, който беше изхвърлен през 1946 г.

- Откъде накъде Груевски ще си нарича организацията ВМРО? Преди организацията да се нарече "Вътрешно македоно-одринска революционна организация", тя се нарича Български македоно-одрински клубове! Има документ! Е, добре, ще се съберем историците, ще извадим този документ и какво? Отсреща Чепреганов ще каже – ние този документ няма да го признаем!

Вижте това наистина фундаментално интервю на акад. Марков по-долу в "Не пропускайте"

http://www.xn--80abgvm6a7d.net/kak_shte_delim_istoriiata_sys_skopie___kato_na_zhenskiia_pazar_-gl-1634.html

Коментари
Няма написани коментари.
Добави коментар
Вашето име
Вашия e-mail
С попълването на имейлът се съгласявате да получавате уведомления за нови коментари по темата!
Коментар
Аз не съм бот