Агент ли е на сърбите Драган Павлович Латас (2)

Автор: ТИХОМИР СТОЙЧЕВ (1 коментар)


Агент ли е на сърбите Драган Павлович Латас (2)

Драган Латас е известен в България.

Посетилата Скопие Цвета Трифонова на 27 ноември, 2007 г. от Института за литература към БАН заедно с директора на Българския културно- информационен център Спас Ташев представя книгата „Данаил Крапчев и в. „Зора”.Незабравимото”.

 

Когато разказва за впечатленията си от тогава Трифонова нарича Латас „собственик на сърбомански медии, генератор на шовинизъм и омраза към всичко българско”(http://e-vestnik.bg/2838,До Скопие и назад заради Данаил Крапчев, 6 Декември 2007).

 

Авторката задава въпрос за основата на близостта на този човек с българското посолство. Приблизително месец по- рано лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов, като обвини Драган Латас в това, че води антибългарска кампания, също попита дали е справедливо той бързо да получи многократна виза за България, докато хора с българско самосъзнание чакат с месеци подобно благоволение.

 

Директорът на Националния исторически музей проф. Божидар Димитров пък определи като слаби и объркани историческите познания на Драган Латас и го покани лично в България да се обогати и коригира. Името на скопският журналист се свързва и с инициативите срещу известният с българското си самосъзнание бивш директор на Скопската библиотека Младен Сърбиновски.

Заедно с Александър Сърбиновски през 2008 г. Латас издаде книгата „УДБА и КОС. Акциите и документите на тайните служби”, в която доста открито критикуват дейността на югославската политическа полиция и контраразузнаване, връзките им с политическите промени и атентати, организираната престъпност, тероризма, преразпределението на общественото богатство и обществено- политическите манипулации.

 

В увода на своето произведение Латас обосновава необходимостта гражданското общество да постави под достатъчно ефективен контрол тайните служби. Някои твърдят, че заради тази книга авторите имали произнесени присъди от представителите на същите тези служби, чието изпълнение предстои.

 

Като се проследи хронологията на горното, остават открити следните въпроси:

1. При всички случаи Драган Латас е бил и е интересен както за чуждите, така и за своите специални служби. Основанията за това са достатъчни и понятни на запознатите с формите и методите им, за които самият Латас пише в книгата си:

 

Няма добри тайни полиции в нито една държава. По дефиниция те се създават за защита на управляващите, актуалния политически и обществен ред и като такива са ковачница за всички обществени промени и прогрес който се случва в обществата. С времето, всички тайни полиции започват да изграждат собствена затворена система с която поставят в зависимост от себе си политическия елит. Нерядко когато тяхните интереси са заплашени в собствените страни те се сдружават с чуждите тайни служби и дори с терористичните организации..., посягат към всички достъпни им средства, всякакви, включително насилствени. Елиминират хора и тенденции, за които преценяват, че представляват заплаха за интересите на същите тези тайни служби”.

 

Ако един автор пише това, дали същият доброволно ще се съгласи да се обвързва със структури, чиято мощ, непостоянство и опасност е прозрял. Или просто същите тези служби, съзрели в журналиста Латас опасност за себе си, са се сдружили срещу него.

 

2. Ако се предположи, че Латас е възможна игра на сръбските или други специални служби, то дали те биха допуснали точно техният човек да излага на показ укоримото им поведение и връзки. Едва ли, като имаме предвид състоянието, е по възможностите на която и да е балканска специална служба и политически субект да разиграва дългосрочни стратегически цели, за да подозираме по- сложни игри. Както в повечето страни в преход за по- къс или по- дълъг период от време специалните служби макар преименувани, преструктурирани и с подменени ръководства запазваха старата си същност, методи и цели.

 

Ако УДБА и КОС, описвани в книгата на Латас и неговият колега са обслужвали интересите на югославската еднопартийна система и на кръгът около Йосиф Бр. Тито, то макар фрагментирани, техните правоприемници вършат същото в новопоявилите се държави след разпада на СФРЮ, често пъти със същия състав, който е работил при старите условия.

 

3. Безспорно, Латас за да напише въпросната книга е получил достъп до различни архиви и вероятно се е срещал със служители и сътрудници на старите режими и служби. А това означава дадено доверие на кредит. Дали това доверие е безкористно, или има своята цена това е рано да се каже.

 

4. Видимо Македония не е чужда на склонността да се демонизират спецслужбите с техните възможности и да се експлоатират теми, свързани с тях за достигане на едни или други тяснополитически цели.

 

 

Бел. ред. - Авторът Тихомир Стойчев, бивш директор на бившата Централна служба за борба с организираната престъпност (ЦСБОП) в момента е президент на Национален антикриминален и антитерористичен форум, член на УС на Центъра за балкански изследвания. Повече за него и от него на адрес http://stoichev.otbg.eu/ - Р. С.

Коментари
2010-04-26 20:14:39 От: Rade Mojsovski

na Karakachan da mu go dadam kurov moj MAKEDONSKI da go churi , pleme tatarsko !

Добави коментар
Вашето име
Вашия e-mail
С попълването на имейлът се съгласявате да получавате уведомления за нови коментари по темата!
Коментар
Аз не съм бот