Агент ли е на сърбите Драган Павлович Латас (1)

Автор: ТИХОМИР СТОЙЧЕВ (5 коментара)


Агент ли е на сърбите Драган Павлович Латас (1)

Напоследък в македонският печат се разгоря подобие на въртяните от години в България саги с досиета и агенти.

Макар опита често от замерванията с този тип маскарящи проектили нищо да не се разбира. А всички замерящи се страни от подобни конфликти да излизат еднакво омаскарени.

 

На 19 януари,  2010 г от страниците на скопския „Утрински весник”  бившият директор на македонското Управление за контраразузнаване Горан Митевски заяви,  че според формата и съдържанието на публикувания от „Време” документ, според който журналистът Драган Павлович Латас е бил сътрудник на чужда тайна служба, изглежда достоверен. „Начинът, по който е написан, терминологията, която е използвана сочат, че това е документ на Дирекцията за сигурност и контраразузнаване. Това е материал от оперативен работник, който разказва за среща на Латас с представител на посолството на тогавашна Съюзна Република Югославия, работел за структурите за сигурност”–заключи експертът.

 

Митевски добави, че дори Латас да подаде жалба за клевета, било факт, че е представлявал интерес за службите за сигурност и в Македония, и за някои чужди служби заради контактите му.  Той потвърди, че докато е бил директор на Управлението за контраразузнаване, е разполагал с информация, че Латас контактува с лица от чужди посолства, но никога не са успели да съберат достатъчно доказателства, за да докажат това и да бъде съден. „Не само със сръбската, Латас контактуваше с повече чужди служби, но не бих искал да ги споменавам”, твърди Митевски.

 

Според съдържанието на публикуваните документи през март, 1999 г. Джорджевич, който бил доказан сътрудник на сръбските разузнавателни служби заедно с Латас и още едно лице са се договаряли на среща в ресторант „Езерце” в градския парк в Скопие да организират масови демонстрации и в суматохата около тях пред американското посолство да извършат палежът му.

 

Драган Павловиќ-Латас, уредник на телевизијата „Сител“ и на дневниот весник „Вечер“, во изјава за Наша ТВ ја потврди средбата во ресторанот „Езерце“ со Раде Ѓорѓевиќ од амбасадата на СРЈ во Скопје, за која пишуваше „Време“, но негира дека на неа се договарало палење на американската амбасада.Драган Павлович Латас, управител на телевизия "Сител" и вестник "Вечер"  по повод публикациите потвърди за срещата в ресторант „Езерце” със служителя от сръбското посолство Раде Джерджевич, но отрече тогава да е било договаряно подпалването на американското посолство. Той сам твърди, че Джорджевич му бил известен като журналист от сръбското радио, който в посолството в Скопие е отговорен за връзка с медиите. Срещата станала по негова инициатива, а поканеният Латас взел със себе си Драган Поповски от „Сител”.

 

Латас отрича и това, че заедно с Милован Дрецун и  Мирослав Лазански са предавали информация на Белград. Той се позовава при това на потвърждение от македонското вътрешно министерство, което удостоверява, че не е сътрудник на сръбските или други разузнавателни служби. Критиците му пък се учудват, че за толкова кратко време е успял да се снабди с такова и намекват за протекиите и влиянието му върху правителството в Скопие и в ръководството на ВМРО- ДПМНЕ. От МВР са отказали отговор за медиите по отношение на Латас, като са се позовали на законовото право всеки сам, а не от друг или трето лице, да иска и получава за себе си информация.

 

Твърди се, че кампанията срещу него е била поръчана от Любе Бошкоски и Ден Дончев, които искат да превземат властовия връх във ВМРО- ДПМНЕ.

 

Лидерът на „Обединени за Македония”, Любе Бошкоски поставя въпрос как Латас изведнаж се появява във върха на ВМРО и поиска Груевски да отговори за влиянието на Латас върху него и държавната политика.  

 

„Основният въпрос е кой сега ръководи това, което създавахме за 20 години”, попита Бошкоски.

 

Драган Павлович Латас възнамерявал скоро да попита сръбските власти дали тяхната държава е участвала в организирането на подпалването на посолството на САЩ. http://www.znam.li/Pages/Europe/Default.aspx?evntid=1206295)

 

Той категорично отрича да е участвал по какъвто и да било начин в организирането на подпалването и определи подобни публикации като сериозен проблем за двустранните отношения. При това припомни, че те са били съвсем близо в позициите си по решаване на спора между двете църкви, представен като единственият нерешен проблем между двете страни. Налице е нов случай, когато политици използват журналисти за своите игри- заключи Латас- но в цялата история тъжното е само това, че отново по съдилищата ще ходят журналистите, които публикуват, а не политиците, които стоят зад подобни игри”.

 

Като обвиняват Латас, противниците му тиражират документ, според който той е подавал молба да посети Свободан Милошевич, определян от него като идол и лидер на Балканите, призван да създаде Велика Сърбия. Според служебна бележка от архива на ДБК (Дирекция за безбедност и контарарузнаване) в Скопие се намира кадър от репортаж, на който се виждат Латас и Зинго, които на 29 юни, 1999 г. са на прием при Милошевич.
На пресконференция на „Обединени за Македония” Филип Петровски постави въпросът за тежки наказания, които се предвиждат за сътрудничество с чужди специални служби.

 

Той обвини съдебната власт за податлива на натиск, постави под въпрос функционирането на правовата държава и препоръча държавното обвинение да прояви повече заинтересованост. Като опасно и съмнително той определи поведението на Латас и се заинтересува какви са връзките му със службите в Македония, след като буквално за минути е успял да извади оневиняващ го документ.

 

На 20 януари вестник „Вечер” пък посочи, че цялата кампания е пореден опит на Социалдемократическия съюз на Македония /СДСМ/ и Сорос да дискредитират всеки, който мисли различно от тях докато правителството на ВМРО-ДПМНЕ бележи успех след успех.  Опозицията се била радикализирала и заедно с фондация „Отворено общество”, която им помагала, прилагали срещу другомислещите клевети и фабрикувани провокации.

 

Според изданието в основата е невъзможността на опозицията, предвождана от Бранко Цървенковски и Любе Бошковски да намери нови идеи и хора. Бившият министър на вътрешните работи Павле Траянов, който е водил разследването за подпалването на посолството през 1999 г. твърди, че по случая са разпитани над 1 000 души, като Латас не бил измежду тях и подозираните.

 

МВР на Македония официално съобщи, че няма информация Драган Павлович Латас да е бил сътрудник на която и да било чужда служба и че няма никаква връзка с нападението срещу посолството на САЩ през 1999 г.

 

(Следва)

Коментари
2010-02-05 14:24:27 От: вмро..

ВМРО-ДПМН се роди за да легализира истинкият български облик на страната след фашисткият титовски(на Джилас и Темпо) терор в македония !за съжаление Българката управленска върхушка се оказа в този момент недозряла комплексирна или по лошо продажна и не даде твърда подкрепа на този спонтатен процес на българска изява !Вакуума се запълни от сръбските служби които чрез латас и подобни нему дебългаризираха върпушката на ВМРО-ДПМН като поставиха отявлени сърбомани като Гру(х)Й тевски пак с помоща на продажници като Латас който и сега е негов открит приятел!Иначе как така Латас ще се оневинява с ъс светкавични индулгенции от правителството!Изобщо софийската върхушка е една жалка антибългарска картинка !Тя пее сръбски патриотични песни и продава родината си та...прочети целия

2010-02-05 23:54:06 От: 3

Tozi Latas neseli zove,Krstan,Arigan,Raian,Sokol,Goran????.Kako i da se zove on e vrag na Bugaria!A vragove na moq rodina sa sa vragove na moi sin i kerka!A togava-shto gi pravim vragovete-tepameeeee.

2010-02-08 15:24:19 От: Александър Богданов

вмро, напълно прав си. За съжаление и в България вече 65 години сръбските тайни служби действат успешно и абсолютно необезпокоявани на най-високи нива, които пречат на българските интереси. Преди години Сретан Йосич открито заяви, че сръбските тайни служби са организирали трафика на оръжие и горива по време югоембаргото /което срина авторитета на България пред света и ООН/,а в България дори не започна и разследване.

2010-03-08 20:11:06 От: RAJAN MARTINOVSKI

i Srbi i Bugari i Grci , site ste isto GOMNA , samo pakovkata e razlichna !
da zivee OBEDINETA MAKEDONIJA na MAKEDONCITE !

2011-03-25 09:48:36 От: Стефан Колев

УДБА, УДБА - ти си наша судба.

Добави коментар
Вашето име
Вашия e-mail
С попълването на имейлът се съгласявате да получавате уведомления за нови коментари по темата!
Коментар
Аз не съм бот