"Хюман райтс уоч": В Македония тормозят безнаказано журналисти


Журналисти в Скопие излизат да бранят свободата си...

Правозащитната организация „Хюман райтс уоч” оповести резултатите от разследването във връзка с полицейската интервенция по време на протест през май, пише скопският „Утрински весник”.

Посочва се, че полицията е употребила прекомерна сила против демонстранти, случайни минувачи и един журналист по време на протестите на 5 май тази година в Скопие.

Македонските власти трябва да разследват тези твърдения и да осигурят право на мирно събиране, се казва в доклада на организацията, която оповести в Будапеща резултатите от разследването.

Да се бият хора е неприемлив начин за контрол на тълпата, а побоят на журналист, който отразява протестите, не само е незаконен, но и представлява неоправдано нападение срещу свободата на медиите, заяви Лидия Гал от "Хюман райтс уоч", отговаряща за Балканите и Източна Европа.

Според организацията македонските власти трябва веднага да разследват тези сериозни обвинения за прекомерна и неоправдана сила и да издирят отговорните полицейски служители.

Според "Хюман райтс уоч" е необходимо да се предприемат мерки, за да се гарантира, че журналитите могат да информират свободно и безопасно в условия, когато се провеждат ненасилствени протести.

Глобяват за „участие в тълпа”

"Хюман райтс уоч" е интервюирала 7 лица, арестувани по време на протестите, от които един журналист, който бил задържан, докато работел.

От "Хюман райтс уоч" смятат също, че наказанията, които са определени на задържаните, са твърде големи с оглед на деянието и средната заплата в Македония.

Задържаните получиха глоби от 600 до 1200 евро за "участие в тълпа". Според организацията глобените ще обжалват в съда.

Македония е подписала Европейската конвенция за човешките права и Международния пакт за гражданските и политическите права. Двата договора гарантират свобода на мирно събиране и изразяване, с което се забранява неоправданата употреба на сила от страна на полицията.

Македония не трябва да крие под килима онова, което се стлучи на 5 май, тъй като това може да се случи отново, заявява Гал в доклада. В текста се посочва, че на гражданите трябва да се даде възможност да протестират мирно, а журналистите да могат да вършат своята работа, пише "Утрински весник".

Коментари
Няма написани коментари.
Добави коментар
Вашето име
Вашия e-mail
С попълването на имейлът се съгласявате да получавате уведомления за нови коментари по темата!
Коментар
Аз не съм бот