(Не)Идвайте у нас!

 (2 коментара)


(Не)Идвайте у нас!

По отношение на някои неща съседна Македония, която се надява да стане член на Европейския съюз, е повече европейска от нашата страна.

Македонците не хвърлят фасове по улиците, защото глобата е 50 евро, и може би това е една от причините там да е по-чисто, отколкото в България.

Ако имаш нужда от документ или регистрация в полицията, и посред нощ можеш да идеш и да получиш каквото ти е необходимо. Та за какво ми е приказката.

По празниците имах (скъп) гост от Македония. Когато излиза от България, чужденецът е длъжен да представи документ от полицията къде е пребивавал, иначе митничарите го глобяват солено.

Когато му рекох на човека, че тук полицията не работи, защото има празници, той не повярва и настоя да идем, та да се убеди.
В Трето районно
управление в София лице, подобно на пазач, ни упъти към "дежурното ченге". Което, понеже "беше заето", доста време не успя да разбере какво дирим в празничен ден там.


Един от въпросите му, докато си бистреше в главата причината за посещението ни, бе: "Ама, какво е направил този чужденец?" И защото репликата му ме развесели, отсече: "Аз съм разследващ полицай!"

След известни уточнения стана ясно, че няма кой в столичното Трето районно да регистрира чужденеца, и ни изпратиха в централното паспортно на бул. "Мария Луиза".

Там на вратата висеше бележка с текст, че чужденците, влезли в страната на 30 април, 1 и 2 май, ще бъдат регистрирани на 7 май. Добре де, но човекът искаше да си тръгне по-рано! Това нашата държава не беше предвидила. Значи - няма го като възможност!

До паспортното има офис на митничарите. Влязох и попитах кротко момчетата, ако излезеш без бележка за регистрация, защото полицията не работи, техните хора на границата ще глобят ли госта ми? Отговорът беше доста мъгляв и ни хвърли в допълнителна неяснота.

Е, решихме проблемата. Скъпият гост остана до 7 май, когато си получи бележката. Но - кой плаща сметката? Чужденец, идвайки за 3 дни у нас, си губи половин ден по разни инстанции, където просто... повдигат рамене.

Имах твърдото намерение, ако глобят госта ми на границата, да искам парите лично от вътрешния министър и неговия колега от финансите. Но се чудя - с какво основание протестираха полицаите и искаха по-големи заплати? Кога нашата полиция ще започне да върши реални неща в реално време?

Мая Калпачка, в. "Дума" - П.П.

Коментари
2009-06-15 11:22:59 От: 2

комунисти са македонците

2010-01-03 20:26:53 От: 1

a vie bugarite ste najgolemite " demokrati "vo cela Evropa , ha,ha.ha !

Добави коментар
Вашето име
Вашия e-mail
С попълването на имейлът се съгласявате да получавате уведомления за нови коментари по темата!
Коментар
Аз не съм бот