"На герба си имаме лъв, а се държим като мишки..."

Автор: Радослав Христов (2 коментара)


"Левски пречи на държавата, това е истината!" - категоричен е художникът Александър Стефанов...

 

Художникът и скулптор Александър Стефанов е роден на 25 юли 1943 г. Негово дело са редица популярни паметници в страната, сред които този на Стефан Стамболов в съавторство с Иван Славов и арх. Иван Аврамов срещу Централния военен клуб в София, както и паметникът на Васил Левски и неговите сподвижници в село Голям извор. Носител на Гран При от Международния конкурс във Валенсия, Испания.

 

Стефанов е автор и на книгата-анкета “Левски и Попа”, която разбуни общественото мнение в страната преди няколко години. Издаде историята по изграждане паметника на Апостола в София и доказа с документ, че автор на релефа е Рудолф Вейр.

 

- Г-н Стефанов, откога датира интересът ви към личността на Левски и кой ви запали по темата?

- Баща ми ме запозна с Дякона. Всяка година на 19 февруари поставяхме цвете на паметника. Гледам го на релефа, говоря му, а той мълчи... Всеки Великден камбаните бият за друг - аз го моля да възкръсне и да ни поведе. Пак мълчи - не иска вече да е до нас и с нас. Обидата му е голяма.

Цяла България обикалям с години да събирам всичко направено за него. Открито се противопоставих на фондация “Васил Левски”, че вместо да работят за него, печелят от светеца. Разбраха, че преброявам и събирам всичко и на секундата направиха акция “Да преброим паметниците на Васил Левски”. Стоят си в кабинета и чакат някой да им изпрати снимка и информация, но не проверяват и пишат лъжи.

 

От години водя преписка със Софийска община да намери подходяща улица в София и да смени една ужасна клоака от 100 метра, която се нарича “Гина Кунчева”. И понеже е много “голяма“, на картата е отбелязана под №106. Но Общината въобще не се решава поне да ми отговори. Забравиха българския...

 

През 2007 г. направих паметник на сподвижниците на Левски в село Голям извор, откъдето Левски пише последното си писмо до Ловеч, че знае кой е предателят. Паметникът представлява огромен християнски кръст и в средата има релеф на Левски.

- Не е ли странно и парадоксално, че обикновено се сещаме за Левски около датите на неговото рождение и кончина?


- Всички се удрят в гърдите, че обичат Левски, но малцина се грижат за него, че и не знаят кога се е родил. Българинът не дава пет пари за Левски. На герба си имаме лъв, но живеем като мишоци. Затова всяка година с радост от обесването правим “тържествени концерти”. Къде има подобна мизерия?! Тъжно е!

- Заслужаваме ли днес личност като Левски и вярвате ли, че някога България ще роди отново такъв син?

- И до ден днешен нямам отговор как се е родил такъв човек по нашите земи. Красив, магнетичен, погледът му такъв, че веднага тръгваш след него. Думите му - сякаш е завършил Сорбоната. Бенковски е бил щастлив човек - там, където преди него Левски е създал комитет, хората веднага се вдигат на бунт.

- Достатъчно ли са паметниците в страната, посветени на Левски?

- Във Враца имаше огромен паметник на Левски от Владо Гиновски, монтиран пред художествената галерия и историческия музей. Имаше, но изчезна и никой не знае къде отиде този почти триметров каменен портрет. Бил захвърлен в дерето. Открих го приютен от училище “Васил Левски“. Възмутен отидох в музея да им съобщя новия адрес на паметника. Не могло на центъра на града да има паметници и на Левски, и Ботев - каквото имало, са си казали в мелницата. Срамно е!

 

Не монтираха една плоча в село Огняново, Пазарджишко, защото кметът има претенции, че Левски е отсядал в къщата на дядо му, а не там, където бе монтирана. От години няма кой да закърпи главата на Левски в Дупница, за да не се търкулне. Но пък изградиха едно монументално извращение срещу село Буново - по-голяма отврат няма и да има.

 

Не търсят съдействие от съюзите на художниците и архитектите - самодейност, която години не спира. Това ли е признателност? Стига! Срам ме е от печалбарство и непризнателност. И Левски ни изостави и ще сме си сами вечно.

- Писал сте по темата за паметника на Васил Левски в София. Защо толкова години след построяването му около него, както и около гроба на Апостола, продължават да витаят доста неясноти?

- Категорично, мястото на обесването му е там, където е построен паметникът. Строежът му се влачи 17 години. Да припомня, че Айфеловата кула е построена за по-малко от две години, Световният търговски център в Ню Йорк също за две, Хеопсовата пирамида за 20, паметникът на Цар Освободител в София за две. А военните, понеже имат много акъл, през войната къртят паметника да търсят костите му. Не четат и не знаят, че по време на строежа са правени разкопки. Гадости без край!

 

Всеки, който се е постарал да прочете нещо за Дякона, знае публикациите във вестник “Мир” от 1937 г., че Светите кости са в църквата “Света Петка”. Но душманите без изследване ги изхвърлиха.

 

Левски пречи на държавата, това е истината. Ако има начин ще го изчоплят и от учебниците - не може да има такъв чист човек и да разклаща съвестта на политиците ни. Не може да е светец, щом е пробол момчето, даже и при самозащита. Цар Борис изклал лично стотици хора, а Свети Димитър със скръстени ръце ли е стоял? Но те са светци.

 

Що се отнася до предателя поп Кръстю, който мнозина днес оневиняват - тези неблагодарни люде не искат да кажат защо попът е пуснат веднага, въпреки че Димитър Общи го издава, че е член на Комитета. Мълчат и защо не е докаран в София поне като кошаревски свидетел.

 

При попа има рецидив. Ходих и до Зайчар и Крива паланка да търся това-онова за пребиваването на Левски там. И научих, че много преди да вземе комитетските пари, поп Кръстю не се свени и от Раковски, ограбва го, но е осъден и тикнат в затвора.

 

От posredniknews.com

 

 

Коментари
2013-11-12 17:45:13 От: dimana

Blagodaria za materiala! Naistina e sramno, che niameme culturata da si tachim svetcite cato Levsci. I film ne sme uspeli da mu posvetim. Napravo e pozor!

................. са българомохамедани които приемат доброволно християнството през 1912г.и даже повеждат такова движение сред българомохамеданите ,като 60% от тях в бившата голяма Златоградска кааза приемат ДОБРОВОЛНО ХРИСТИЯНСТВОТО.При временно възстановяване на турската власт в Златоград те са поканени да се върнат отново в лоното на исляма.Категорично отказват!поканите обаче са придружени с изтезания на Серафим/Ешреф/-пак отказват .Накрая са убити за коравата си и убедена българщина и християнство.Предложиха на общинският съвет в Златоград в памет на 100годишнината от смърта им да се обявят за почетни граждани и да стартират процедура -искане за обявяването им за светци,с какво са по лоши от Евгени Старозагорски -приел исляма после се отрекъл от него или...прочети целия

Добави коментар
Вашето име
Вашия e-mail
С попълването на имейлът се съгласявате да получавате уведомления за нови коментари по темата!
Коментар
Аз не съм бот
 

Българи, съдействайте на "Българи"!

Виж повече

« Октомври 2022 »
пнвтсрчтпксбнд
     
      
 1. 06.10.1014г. - В българската столица Охрид умира цар Самуил
 2. Годишнина от стартирането на „Атлас“ - предаване на БНТ
 3. 45 години от Висшия химико-технологичен институт
 4. Реймънд Кендъл съобщава, че според службата българска следа в атентата срещу папа Йоан Павел ІІ няма
 5. Стартира процес на създаване на нови държавни издателства
 6. 06.10.1960г. - Умира Николай Лилиев
 7. Роден е Любен Борисов Беров - икономист изследовател; министър председател на България (1992-1994)
 8. Приет е Закон за водните синдикати и Обща държавна програма за водите.
 9. 06.10.1919г. - Съставено е 40-то правителство начело с А. Стамболийски
 10. Основан е Национален съюз, желаещ сключване на "всебългарска" уния с Католическата църква
 11. 06.10. - Събития и факти
 12. 07.10.1950г. - Турция едностранно затваря границата с България
 13. 07.10.1986г. - България започва неофициални преговори с Европейската икономическа общност (ЕИО).
 14. Роден е Стефан Москов
 15. Провеждат се избори за Областо събрание на Източна Ромелия.
 16. 07.10. - Събития и факти
 17. 07.10.1915г. - българските войски освобождават Куманово.
 18. 07.10.1912г. - Започват първите военни действия срещу Османската империя.
 19. 07.10.1885г. - Издаден е Указ за свикване на Народното опълчение за защита на Съединението
 20. Високата порта предлага на Цариградската патриаршия два нови проекта
 21. От Москва започват предаванията на радиостанция "Народен глас"
 22. 70 години от рождението на проф. Александър Янчулев
 23. 125 години от рождението на Рачо Стоянов
 24. Първа и Трета българска армия пробиват първата турска отбранителна линия Ескиполос-Петра и превземат
 25. Открива се ЖП линията Русе-Търново (130 км).
 26. В Букурещ излиза първият брой на в. "Българин"
 27. Роден е Николай Иванов Николаев
 28. Андрия Качич-Миошич издава "Разговор угодни народа словенскога"
 29. Братята на Паисий Хилендарски правят дарение за Хилендарския манастир
 30. Обявено е военно положение в Кюстендилски и Петрички окръг