"Мисия Елена" или как се печелят избори по румънски

Автор: "Дойче веле"


Президентската дъщеря Елена става евродепутатка. Тя ще взема 4-5 пъти по-висока заплата от баща си Траян Бъсеску

По време на изборите за Европейски парламент в Румъния явно е имало значителни измами, включително купуване на избирателски гласове.

29-годишната щерка на президента Бъсеску - Елена - още не умее добре да паркира своя мощен джип. Бившата манекенка обаче се чувства добре подготвена за Брюксел, където ще бъде евродепутатка.
 
Стремителната й кариера се дължи на известния й татко, казва известният румънски журналист Дан Тапалага: "За президентската дъщеря беше пусната в ход гигантска партийна кампания."
 
Как щерката на Бъсеску бе изпратена в Брюксел

Тапалага не говори празни приказки. Заедно със свой колега той разговарял по телефона с представители на предизборните регионални щабове на либерално-демократическата партия на Бъсеску, представяйки се за член на централния предизборен щаб.
 
В резултат на това научил редица интересни неща за гигантската организация по избирането на президентската дъщеря:
 
"С всички ръководители на местни партийни групи е уговорено, че във всяка изборна секция трябва да бъдат подсигурени поне по 10 избирателски гласа в полза на Елена. Всеки ръководител на група лично отговаря за т. нар. "Мисия Елена".
 
"В населените места, където кметовете са от нашата партия, тя получава и по повече гласове", казва представителка на партийната организация в региона на Вранча.
 
При 17 000 изборни секции в цяла Румъния по този начин се събраха толкова гласове за Елена Бъсеску, колкото бяха необходими за влизането й в Европарламента.
 
След разкриването на скандалните подробности около европейската "Мисия Елена" партията на Траян Бъсеску, която досега правеше добро впечатление в борбата срещу корупцията, изведнъж се оказва с разклатени позиции в навечерието на предстоящите президентски избори.
 
Манипулациите - повсеместни и безнаказани
 
Де факто обаче равновесието между либерал-демократите и социалдемократите по отношение на изборни измами е възстановено.
 
Социалдемократите също са отговорни за множество манипулации и купуване на гласове.
 
Репортерки, работещи под прикритие, установили, че купуването на гласове е текло с пълна сила и при "червените".
 
Цената на един избирателски глас - около 10 евро. За подобно престъпление румънският закон предвижда лишаване от свобода между 6 месеца и 5 години. Известни са множество подобни случаи и от миналото, но никой досега не е наказан.
 
Автори: А. Мюлбергер, Б. Узунова - П.П.

Коментари
Няма написани коментари.
Добави коментар
Вашето име
Вашия e-mail
С попълването на имейлът се съгласявате да получавате уведомления за нови коментари по темата!
Коментар
Аз не съм бот