"Ледена кофа" или загубата на достойнство на развития свят

Автор: Кристиан Комбаз, Фигаро


Нашият маймунски "елит" да не остане по-назад...

Френският писател и есеист Кристиан Комбаз се пита как Западът все още може да бъде приеман на сериозно от останалия свят...

Модата на предизвикателството "ледена кофа", което се състои в това да изсипеш кофа с ледена вода върху главата си за добра кауза, се разпространи навсякъде и стигна чак до Джордж У. Буш.

Когато научаваме, че Държавният департамент на САЩ е изпратил на целия си дипломатически персонал нареждане да избягва да излива кофа с лед на главата си под претекст, че участва в благотворителна инициатива, се питаме как Западът може все още да бъде вземан на сериозно от по-малко богатите страни.

В "оркестъра на нациите" (израз, който датира от годините, когато нашите ръководители носеха твърда яка) партитурата, която вече свирят нашите милиардери, хората, които вземат решения, пенсионираните президенти, международните финансисти, любимият инструмент днес не е контрабасът, английският рог, виолончелото, а вувузелата.

За три поколения развитият свят премина от Карл Орф към "Патешкият танц". Можем да си зададем въпроса защо, но най-вече още веднъж можем да се опитаме да му отговорим.

Когато преди 20 г. американският Върховен съд се питаше, по повод на Бил Клинтън, по темата "фелациото истински сексуален акт ли е и излъгал ли е президентът или не?", а индонезийските или бразилските телевизии се колебаеха да отразят дебатите, които вълнуваха Си Ен Ен, вече бяхме стигнали до ръба на притеснението.

Когато президентът на МВФ, с побелялата си глава и статута си на върховна власт над бюджетната праволинейност, бе арестуван с гащи в ръка, почувствахме спазъм от името на достойнството на развития свят.

Но когато Джордж Буш или Бил Гейтс си изсипват кофа с вода на главата, като който и да било тийнейджър от Минесота, който иска да събере 100 хиляди "лайка", пазарната демокрация разкрива съществуването на бъг в самата програма.

Софтуерът "всички подобни, всички суперготини, всички солидарни" започва сериозно да показва своите граници.

Смесвайки народ и пазар, нашите ръководители вече не правят разлика между Ангела Меркел и Бритни Спиърс.

Те вероятно очакват всички да им подражават със "селфита", за да изолират по-сигурно лошите хора, без да забелязват, че изолират самите себе си.

Владимир Путин ще се окаже в благоприятното положение да смаже с презрение нашите нации, неспособни да си създадат един достоен за уважение образ пред останалия свят, а страните с бърз икономически растеж, най-населените, ще бъдат впечатлени от неговото презрение, защото отдавна го споделят. 

По сайта Гласове

Коментари
Няма написани коментари.
Добави коментар
Вашето име
Вашия e-mail
С попълването на имейлът се съгласявате да получавате уведомления за нови коментари по темата!
Коментар
Аз не съм бот