„Къщите говорят" за възрожденския подем на България


„Къщите говорят

Книга, събрала паметта на 300 къщи, принадлежали на 300 български фамилии...

Историята на къщите през хората и обратно – на хората през къщите - разказва журналистката Мариана Екимова-Мелнишка в академичното издание "Къщите говорят". Книгата бе представена в Нов български университет. 

Мариана Мелнишка е журналист, преводач, преподавател в НБУ и автор на поредици и пътеписи. От няколко години изследва местата на памет за създателите на Следосвобожденска България. Доц. Александър Геров е фотограф на проекта.

НБУ пое мисията да издаде този труд, събрал паметта на около 300 къщи с около 300 български фамилии, което и преди това се е случвало, но по-откъслечно и без академичен спонсор, обяснява авторката пред БНР:

Става дума за създаденото от българи преди и след Освобождението, оставило следа във визуалната памет на градовете. Това са къщите, които остават, независимо какви прогнили политици правеха от живота ни горчилка.

Всичко започна от тъгата, която ми навяваха къщите с избодени очи и олющена мазилка, и то главно в провинцията. И си казвах: "В тези къщи са живели хора, които са имали вкус към красотата и пари, за да я създадат"

Постепенно откриваш какъв подем е имало в годините след Освобождението, когато наистина сме тръгвали с наистина огромни крачки към Европа, признати от чуждестранни пътешественици и политици.

Когато България прави невероятни интелектуални и материални крачки към Европа. И най-запазеното оттогава, защото всичко друго се е променяло, било е поругавано, скривано, изтривано – къщите са останали. Повече, отколкото можем да предположим, че са устояли на бурите на тези сменящи се системи, дори на бомбардировките.

Коментари
Няма написани коментари.
Добави коментар
Вашето име
Вашия e-mail
С попълването на имейлът се съгласявате да получавате уведомления за нови коментари по темата!
Коментар
Аз не съм бот