"Керван шехида" пътува из интернет

Автор: Боро Марич (1 коментар)


Абу Мухамад ал Мари, членът на палестинската Хамас, който неотдавна загина в Газа в стълкновения с израелската армия, е само един от международните терористи, които воюваха в Босна на страната на мюсюлманските сили.

Ал Мари, както и повечето други муждахидини, освен в Босна и Херцеговина, е воювал в Афганистан, Чечения и други държави, в които ислямистите водеха джихад - "свещена война". "Хамас е една от 33 международни терористични организации, чиито членове воюваха в Босна и Херцеговина.

 

Заради постоянните конфликти в Израел, Хамас не можеше да изпрати много свои бойци в Босна и Херцеговина. Моите изследвания показаха, че те са били по-малко жестоки и са причинили по-малко престъпения от другите муджахидини.

 

След приключването на войната повечето от тях се върнаха в Палестина. Една част от тях остана в Босна и Херцеговина, а една по-малка група членове на Хамас се инфилтрира в бившата Агенция за разследване и информация, т.е. в босненската тайна служба, заяви по телефона Ивица Мливончич, авторка на книгата "Ал Каида” се кали в Босна".

 

Повечето представители на Хамас, които във Федерацията Босна и Херцеговина получиха босненско гражданство, според информациите на нашата събеседница, са променили имената и фамилиите си. Вместо арабски те приели бошнячки имена и фамилии, така че е трудно да бъдат проследени.

 

Като главен координатор на дейностите на Хамас в Босна и Херцеговина, според информациите на западните разузнавателни служби, фигурира лекарят Майет Мафалани, който работи във Високо.

 

Ислямисткият сайт putvjernih.com, който се поддържа от уахабитската общност в село Горна Бочиня край Бръчко, има рубрика "Керван шехида" за онези, които са загинали " в името на Аллах. В "кервана" фигурират имената на Шамил ел Турки, който загинал в Чечения, Абу ел Забир, йорданец, който след войната в Босна загинал в Ливан, на британеца Сайет ел Фалестини, който загинал в Босна.

 

В Ингушетия руските сили ликвидираха Абу Джебит от Кувейт, който бил боец в прочутия с лоша слава отряд " Ел Муждахидин" в Босна и Херцеговина. На този сайт е поместен и призив на лидера на “Ал Каида” Осама бин Ладен за джихад против Израел.

 

Данните за загинали бойци на Аллах могат да се намерят и на други ислямистки сайтове, като например  bosnjaci.net. Сред ислямистките бойци, които воюваха в Босна и имаха босненски паспорт, бе и Юнуз Мохамед ал Хаяри, пръв човек на “Ал Каида” в Саудитска Арабия. Хаяри бе боец от IV мюсюлманска бригада, която бе командвана от имама Незим Халилович с прякор Мудерис.

 

Хаяри загина в началото на юли 2005 г. в сблъсък със саудитската полиция в Рияд. Когато става въпрос за Хамас, трябва да се спомене, че в началото на ноември 1999 г. в околностите на Травник се появи позив, чието заглавие гласеше "Ислямска терористична организация: Сараево - Хамас - Турбе". С този позив бяха обявени нападения срещу хървати и палежи на техни къщи.

 

Скоро след това започна серия от убийства на хървати. Не е зле да си припомним и знамето, на което пишеше "Хамас Горна Тузла", което бе издигнато на погребението на Юсуф Барчич, неформален лидер на уахабитите в Босна и Херцеговина, който загина през април 2008 г.

 

* Статията е публикувана в белградския в. “Политика” на 22 януари и е в превод на Балканска редакция на БТА – бел. П.П.

Коментари
2009-02-06 15:07:26 От: СМЪРТ

кур за муджахедините, кур за ислямистката сган!!Босна е само за сърби и хървати!!НА КОЙ НЕ МУ ИЗНАСЯ, НАЗАД В ТУРЦИЯ!!

Добави коментар
Вашето име
Вашия e-mail
С попълването на имейлът се съгласявате да получавате уведомления за нови коментари по темата!
Коментар
Аз не съм бот