"Гардиън": Вълна на недоволство е на път да залее България

Автор: П. Пъдев


Сблъсъците на демонстранти с полицията се очертава да се превърнат в характерна гледка за България, Румъния и балтийските държави, докато инфлацията, безработицата и расизмът подхранват социалното недоволство, пише в. "Гардиън", цитиран от БТА.

Според изданието Източна Европа е на път да изживее "пролетта на своето недоволство".

Изпитвайки все по-явно последиците от световната финансова криза, страни като България, Румъния, Латвия, Литва и Естония са обхванати от все по-голяма политическа дестабилизация и социални конфликти.

Наблюдава се и засилване на междуетническото напрежение. "Гардиън" прави обзор на събитията, развили се в тези страни през последните седмици - сблъсъците между протестиращи и полиция в литовската столица Вилнюс, протеста в София от 14 януари, при който бяха арестувани 150 души, а най-малко 30 пострадаха, както и уличните битки между полиция и демонстранти в латвийската столица Рига.

Според специалисти, цитирани от "Гардиън", засилващото се недоволство е породено от резкия спад на икономическия растеж, който в някои от изброените държави се срути от двуцифрена процентна стойност до скромните за развиваща се страна 5 процента.

Мнозина се опасяват, че Румъния, която се присъедини към ЕС заедно с България през 2007 г., ще бъде следващата страна, която ще бъде обхваната от безредици. Напрежението в България беше подхранено и от газовата криза, възникнала заради спора между Русия и Украйна, пише още вестникът, като отбелязва, че българите са особено потърпевши от газовия спор.

"Гардиън" поставя акцент върху недоволството от ширещата се корупция като една от основните причини за протеста от сряда, при който се стигна до улични сблъсъци.

"Писна ни да живеем в най-бедната и най-корумпираната страна", цитира вестникът официално изявление на организаторите на протеста.

Експертите се опасяват и от възможно зачестяване на нападенията срещу етническите малцинства. Дава се пример с Чехия, където 1000 полицаи попречиха на 700 симпатизанти на крайнодясна партия да нахлуят в ромската част на град Литвинов.

"Популисткият и националистки политически климат (в Източна Европа) е особено благодатен за развитието на антималцинствени настроения", коментира Лари Оломууф от Европейския център за правата на ромите в Будапеща.

Най-новата история на региона усложнява проблема, смятат експерти. "Става дума за хора, които преживяха много тежък период след разпадането на СССР, икономиките на техните държави бяха свити с близо една трета заради надеждата, че присъединяването към Европейския съюз ще им донесе благоденствие и стабилност", твърди д-р Джонатан Ийъл от лондонски мозъчен тръст.

"Тази надежда не беше оправдана и разочарованието действа много дестабилизиращо", коментира той.

-----

* Карикатурата е на Христо Комарницки, в. "Сега" - бел. П.П.

Коментари
Няма написани коментари.
Добави коментар
Вашето име
Вашия e-mail
С попълването на имейлът се съгласявате да получавате уведомления за нови коментари по темата!
Коментар
Аз не съм бот