”Галъп”: Едва 43% от българите са щастливи


”Галъп”: Едва 43% от българите са щастливи

Публикуваха изводите от изследването „Край на годината“, то проучва очакванията и убежденията на жители от 66 страни по целия свят.

В тази класация България е на едно от последните места. По отношение на щастието през отминаващата година, страната ни е на последните места в света, но със стойности близки до тези на страните от Европа. 

43% от българите се определят като щастливи, 10% - нещастни, 45% оставащи в средата, а останалите се затрудняват да отговорят.

 

България остава в негативната част на „класацията”, макар и далеч от крайности. 12% у нас очакват 2017-а да бъде година на икономически подем, а 33% - на икономически трудности.

Изследването е проведено от световната асоциация УИН/“Галъп интернешънъл“, лидер в пазарните проучвания и изследваниятa на общественото мнение. Дейността на асоциацията у нас е представена от нашата едноименна агенция.

Двама от всеки трима души по света декларират, че са щастливи (68%). И въпреки че годината беше изпълнена с промени и поредица от кървави терористични атаки, този процент се е повишил с 2 пункта през изминалите 12 месеца.

Различията по света обаче са сериозни. Страните от Източна Азия и Океания, например, са в пъти по-щастливи от тези в Близкия изток.

Например, щастието във Фиджи и Китай – най-щастливите страни в света, е в ярък контраст с числата на Ирак, която пък е най-нещастната страна от всички 66 изследвани страни.

Резултатите от изследването сочат, че съществува значима корелация между доходите и щастието.

Проучването сочи, че 42% от света е оптимистично настроен по отношение на перспективите пред икономиката през 2017 г. – делът на оптимистите (42%) е двойно по-голям от дела на песимистите (22%).

Проблемите, свързани с бъдещето на ЕС през 2016 г., вероятно са се отразили върху мненията на гражданите от най-големия икономически блок, създавайки съмнения у тях. В рамките на Европа, икономическият песимизъм е най-силно изразен в Италия , Великобритания и Франция .

Най-позитивните нации по отношение на икономиката са Гана и Бангладеш.

Докато почти целия свят приветства Новата година, масовото усещане (52%) на хората по света е, че като цяло 2017 ще бъде по-добра от 2016 г. Един от седем (15%) пък смята, че идващата година ще бъде по-лоша.

Спрямо своето бъдеще, балканските народи изпитват колебания, но декларират, че въпреки това се чувстват щастливи.

Коментари
Няма написани коментари.
Добави коментар
Вашето име
Вашия e-mail
С попълването на имейлът се съгласявате да получавате уведомления за нови коментари по темата!
Коментар
Аз не съм бот