"Аз, съм българче": Ученик от Монтана е приет за 11-и път за студент

Автор: БТА (2 коментара)


Александър заяви днес, че предпочита да учи в България. Той ще кандидатства за специалността "Софтуерно инженерство" в СУ "Климент Охридски", за която не е бил приет досега при многото спечелени състезания по информатика.

Ученикът от 12-и клас на Природо-математическа гимназия "Климент Охридски" в Монтана Александър Коларски бе приет за студент за 11-и път, макар още да не е завършил средното си образование.

Това съобщи директорката на гимназията Ксения Йотова. Александър  спечелил първа награда и грамота за отлично представяне в раздел "Информатика и информационни технологии" на Националната ученическа конференция, състояла се наскоро в Пловдив. Така той получил правото да стане студент по информатика в Пловдивския университет "Паисий Хилендарски".

 

На конференцията Коларски представил система за организиране на национални състезания по информационни технологии по електронен път. Той разработил системата така, че да може цялото състезание да протече по Интернет - от регистрацията на участниците до оценката на журито.

 

Александър е спечелил множество състезания по информатика и информационни технологии, след всяко от тях е приеман за студент в различни висши учебни заведения у нас. Миналата година той получи наградата на президента Георги Първанов "Млад учен", а преди няколко дни - специалната награда в раздел "Наука", присъждана от фондация "Димитър Бербатов".

 

През май 2008 г. година Коларски стана световен шампион по информатика за ученици на олимпиадата в Грузия. Там се е състезавал с ученици от 120 страни от света. След победата си той получи покани да учи в университети в САЩ и във Великобритания.

----

* Рубриката е на "Българи" за представяне на изключителни сънародници в крехка възраст - бел. П.П.

Коментари
2009-01-22 23:02:53 От: Трак

Браво на момчето! Дано остане да работи и живее в България.

2009-01-23 11:25:19 От: Mai

А медиите спят ! Ами покажете го това момче, похвалете го, стимулирайте го ... Нека сме горди, че е БЪЛГАРИН !

Добави коментар
Вашето име
Вашия e-mail
С попълването на имейлът се съгласявате да получавате уведомления за нови коментари по темата!
Коментар
Аз не съм бот