"Аталанта" ще громи сомалийски пирати


Снимка: top.bg

Eвропейският съюз започва днес първата военноморска мисия в историята си. "Аталанта" ще е първата военна мисия на ЕС под командването на Великобритания,

 съобщават световните агенции. Шест бойни кораба и три разузнавателнr самолета ще тръгнат по дирите на сомалийските пирати, които нападат плавателни съдове в невралгичния за международната морска търговия Аденски залив. В мисията "Аталанта" ще участват Великобритания, Франция, Германия, Испания, Гърция, Холандия, Белгия и Швеция. Възможно е Португалия да се включи на по-късен етап. Щабът на мисията, която ще бъде под командването на британския вицеадмирал Филип Джоунс, ще бъде във военноморската база в Нортуд, северно от Лондон, която е използвана от Великобритания и НАТО. В него ще служат около 80 офицери.

Корабите от мисията ще имат за задача да ескортират доставящите хуманитарна помощ за африканската държава плавателни съдове на Световната програма на ООН по прехраната. Те освен това ще патрулират в зоната, за да разубедят пиратите да нападат търговски кораби, като ще имат право да стрелят по тях, ако се наложи.

Коментари
Няма написани коментари.
Добави коментар
Вашето име
Вашия e-mail
С попълването на имейлът се съгласявате да получавате уведомления за нови коментари по темата!
Коментар
Аз не съм бот