- Хвърлиха в килия журналист в Турция – справедливо или не? (2)

 (5 коментара)


- Хвърлиха в килия журналист в Турция – справедливо или не? (2)

Балбай предполага, че властите са се ровили в компютърните му файлове, за да съставят обвинителния акт, който го държи отговорен за членство във "въоръжена терористична организация" и в опит за сваляне на правителството.

Съдебният процес срещу него започва през юли. Разследването на Ергенекон получи тласък с откриването на гранати в дома на о.з. военен офицер през 2007 г. Полицията задържа над 200 заподозрени, обвинявайки ги в опит да провокират хаос, който да доведе до военен преврат, и ги уличава в убийства и други престъпления от 90-те години насам.

За опонентите му огромният мащаб на случая доказва, че премиерът Реджеп Ердоган иска да запуши устата на колкото е възможно повече от своите критици, за да може да наложи ислямски ценности на светските турци.

Всъщност правителството е направило много повече от просветските си предшественици за въвеждането на демократични промени, въпреки че темпът на реформи се забави през последните години.

Балбай критикуваше остро управляващата партия в свои авторски коментари и в телевизионното шоу "Вятърът на Анкара", което той водеше. "Джумхуриет", което означава "република" на турски език, е основан през 1924 г., за да представи програмата на основателя на светската република Мустафа Ататюрк.

"Бях свидетел на някои събития като журналист," е казал Балбай в своя защита при среща в затвора, заяви адвокатът му Тора Пекин. Адвокатите на журналиста са му носили литературни класики като "Божествена комедия" на Данте и "Илиада" и "Одисея" на Омир, а също книги за Ергенекон.

Балбай се опитва да получи разрешение от правосъдното министерство да продължи да води рубриката си от своята килия в покрайнините на Истанбул.

Балбай демонстрира театрален талант, когато напусна ареста след кратък престой там през юли м. г. по същия случай, размахвайки жълтата си прескарта и обявявайки "Пострадах от тероризма".

Други обвиняеми са о.з. генералите Хуршит Толон и Шенер Еруйгур, за които се твърди, че са ръководели предполагаемата конспирация. Групировката Ергенекон е държана отговорна за нападение с граната през 2006 г. срещу вестника на Балбай, което според властите е имало за цел да внуши, че секуларистите са атакувани от ислямски екстремисти.

Някои турски журналисти събираха обществена подкрепа в полза на военните при най-новите преврати в турската история, точно както сегагашното правителство получава подкрепа от някои отзивчиви медии.

"Аз, гражданинът Мустафа Балбай, търся лидер, който да излезе и да заяви: "Турция, не се тревожи, този народ не е обречен на едно единствено правителство!", се твърди, че казал Балбай в записан телефонен разговор с друг заподозрян през юни 2008 г. Разговорът е включен като доказателствен материал в обвинението.  

По БТА, Кристофър Торчия от Асошиейтед прес – П.П.

Коментари
2009-04-10 16:54:35 От: Hamparzun Kolev

Медиите или генералите? Демокрация или хунта? Това е големият въпрос! Ха, де, ако ви стиска.

2009-04-10 17:18:36 От: gosho-4

Хунта в БГ. И не ми стиска. На тая държава й трябва тояга.

2009-04-10 17:24:02 От: petrova

Може да си прав, gosho-4, но чакай да видя това прословуто Следва продължение... И тогава ще ти кажа. Ти събирал ли си старо желязо? Не си.

2009-04-10 18:00:35 От: gosho-4

Събирал съм и бакър, ако знаеш какво е, Петовке

2009-04-10 19:16:45 От: kamelia

Не ме предизвиквайте. Аз ще ви командвам, разбра ли, Петрова!!!
Простичка учителка, нали?

Добави коментар
Вашето име
Вашия e-mail
С попълването на имейлът се съгласявате да получавате уведомления за нови коментари по темата!
Коментар
Аз не съм бот