- Хвърлиха в килия журналист в Турция – справедливо или не? (1)


- Хвърлиха в килия журналист в Турция – справедливо или не? (1)

Журналистът Мустафа Балбай чете много в уединената си килия, като търси книги за турска организация от о.з. военни и други предполагаеми съзаклятници, които подготвяли преврат и чийто състав включва него самия.

Въпросът, който Турция си задава от ареста му миналия месец насам по обвинения, отнасящи се до тероризъм, е: Дали той е бил безмълвен наблюдател или отборен играч в схемите за сваляне на турското проислямско правителство?

За много турци главният журналист в Анкара за в. "Джумхуриет" е по-скоро знаменитост, отколкото революционер - критик на правителството, това е сигурно, но също домакин на известни представители, посещавали кабинета му в спокойната столица, и автор на колоритни пътеписи от далечни места.

Не се заблуждавайте, казват прокурорите, които искат Балбай и другите поредполагаеми екстремисти да останат в затвора до живот. Случаят стига до сърцето на тревожното разделение в Турция - преобладаващо мюсюлманска държава, където светските институции като армията постепенно губят контрола си в полза на правителството от набожни мюсюлмани.

Преследването на групировката, наречена Ергенекон, може да помогне за разкриването на онова, което турците наричат "дълбока държава" - свързано с държавата формирование от ренегати, за които се твърди, че вършат мръсната работа в името на националното единство.

Съдебният процес насочва към това колко близо някои турски медии стигат до лостовете на властта и за предполагаемата им роля като неин инструмент.

Доказателствата срещу 49-годишния Балбай се основават на дневниците, в които се твърди, че той записвал разговори с военни командири и други фигури от светските среди.

Поддръжниците му твърдят, че материалът е косвен и обобщава неясната граница в турския закон между ефективно участие в тероризъм и други престъпления и мълчаливата подкрепа или близост с подобна дейност отстрани.

"Кажете ми, г-н Балбай, възможно ли е да се осъществи преврат с тези медии? Не!" - това се твърди, че било казано от генерал-лейтенант на Балбай през 2003 г., според откъс от дневниците.

"Днес, човек не може да направи нищо без подкрепата на медиите. Единствено вие пишете за секуларизма. Другите вестници се опитват да опишат хиджаба (мюсюлманската забрадка) като нещо привлекателно, публикувайки всеки ден снимки на жени, които го носят", оплакал се военният.

По БТА, Кристофър Торчия от Асошиейтед прес – П.П.

Следва продължение

Коментари
Няма написани коментари.
Добави коментар
Вашето име
Вашия e-mail
С попълването на имейлът се съгласявате да получавате уведомления за нови коментари по темата!
Коментар
Аз не съм бот