85% от българите (все още) имат собствен дом

(2 коментара)


85% от българите (все още) имат собствен дом

Средната площ на жилищата е 72 кв.м, при 96 кв.м за ЕС...

Около 85% от българите притежават собствен дом, което е един от най-високите показатели в Европейския съюз, според данни на Евростат за жилищните условия в 28-те страни членки на ЕС през 2014 г.

Анализът отчита показатели като качество на жилищните условия, проблеми в жилищния район, удовлетвореност от жилището, собственост на дома и други.

На първа позиция по брой на хора със собствени жилища е Румъния с 96%, следват Хърватия и Литва - с по 90 на сто.

Българите притежават общо около 3,9 милиона жилища - 2,6 милиона в градовете и около 1,3 млн. в селата. Повече от половината население живее в тухлени домове, а близо 45% - в апартаменти в блокове.

От тухлените сгради - над 600 000 са от бетон и тухли, а над 1,5 млн. - от тухли и гредоред. Близо 75 000 са жилищните сгради (с повече от 500 000 апартамента в тях), изградени със стоманобетон. Панелните блокове са около 19 000, като в тях има общо 900 000 апартамента, обитавани от близо 1,7 млн. българи.

Немалък е и делът на необитаемите сгради, които са предимно в селски райони.

Като цяло българите са удовлетворени от жилището, в което живеят, но около 27% от тях се страхуват от обир, от някакво престъпление или вандализъм в жилището му.

Към 16% от българите не са доволни от средата около дома им - липсата на чистота, екологични проблеми, лоша комуникация, малко удобства. Други 12% се оплакват от шумни съседи или шумна околна среда.

Средният размер на жилището, което българинът обитава, е около 72 кв.м, при средна жилищна площ от 96 кв. м в ЕС.

Коментари
2016-11-15 11:01:55 От: инсп.Мегре

Ако не беше отвратителният, античовешки социализъм, сега нямаше да съществува такава противоестествена ситуация, всеки смотаняк да има собствено жилище. В нормалните държави, жилищата са собственост на достойни предприемачи, които знаят какво да правят с тях. Как може всеки маргинал да притежава жилище??? Още малко ще поискат и безплатна медицина и образование!

Но спокойно! Аз вярвам, че либералите ще се погрижат и постепенно невидимата ръка на пазара ще нормализира нещата и ще успеем и по този показател да настигнем цивилизованите страни, както ги настигнахме и в други ключови области. Демокрацията ще победи!

2016-11-15 11:03:10 От: Мунчо_Огнянов

"Слабо работят либерастите"
............................
В този ред на мисли актуални лозунги:
"Във всяко жилище - по едно семейство "мигранти"!

Добави коментар
Вашето име
Вашия e-mail
С попълването на имейлът се съгласявате да получавате уведомления за нови коментари по темата!
Коментар
Аз не съм бот