60 хиляди бежанци ни преминаха за 3 години


60 хиляди бежанци ни преминаха за 3 години

ГЕРБ и БСП се изпокараха колко са парите от Брюксел...

Близо 60 хил. души са преминали през България от началото на бежанската криза през 2013 г. Само малка част от тях обаче са останали у нас, а повечето са продължили към Западна Европа и трудно ще бъдат върнати в България, където са регистрирани за първи път.

Това съобщи зам.-министърът на вътрешните работи Филип Гунев, според когото Дъблинското споразумение не работи. "Нали не си представяте как 1 млн. души, които са минали през Гърция, ще бъдат върнати там?", коментира Гунев.

Тази година запитванията за връщане на хора от Западна Европа са били 8000, а върнатите - 400 души. Миналата те са били 250.

Следващата седмица в Афганистан ще бъдат върнати 50 души, съобщи другият заместник на Бъчварова Красимир Ципов. Те са участвали в безредиците в Харманли. Още 200 души чакат обработка на документите си, за да бъдат върнати обратно.

Гунев, вътрешният министър Румяна Бъчварова и депутатът от ГЕРБ Валентин Радев се възмутиха вчера от исканията на левицата за свикването на извънреден Консултативен съвет по национална сигурност, специално заседание на Народното събрание за мигрантите и изпращане на армията на границата. 

"Още миналия ноември беше проведен КСНС за мигрантите, армията вече е на границата", посочи Бъчварова.

"Какво означава да закрием центровете? Означава да имаме мигранти на всяка една улица във всяко едно населено място. Това ли искаме? 2000 армия на българо-турската армия, какво означава според вас? Как си представяте тези 2000 души да застанат срещу жени и деца, които имат нужда от закрила? Ако не стрелят, ще стоят и ще гледат как умират замръзнали бежанци", заяви Бъчварова.

Валентин Радев допълни, че изпращането на толкова военни на граница означава струпване на 20 хил. турски войници от другата страна.

От БСП попитаха ГЕРБ дали обвинява еврокомисаря Димитрис Авромопулос в лъжа. Вчера Йотова продължи да настоява, че в отговора си той посочва, че отпуснатите средства са само на 101 млн. евро. Към тях се добавя 10% съфинансиране от държавата, с което стават общо 112 млн. евро.

"Числото 160 млн. евро напълно липсва в отговора", заяви тя.

По в. "Сега"

Коментари
Няма написани коментари.
Добави коментар
Вашето име
Вашия e-mail
С попълването на имейлът се съгласявате да получавате уведомления за нови коментари по темата!
Коментар
Аз не съм бот