19 май 1934 г.: Паролата е "Сабя"

 (4 коментара)


19 май 1934 г.: Паролата е

Спори се в историческия свят, дали има доказана чужда намеса в този акт, било ли е наложително чак толкова, или офицерите от Военния съюз са искали просто да изметат Борис III

На този ден в България е извършен държавен преврат от Политическия кръг "Звено" и Военния съюз с помощта на армията.

 

През този период страната се управлява от коалицията Народен блок, в който влизат различни по състав и интереси политически партии. Борбата против блоковото управление се подема от Военния съюз, Политическия кръг "Звено" и Народното социално движение на проф. Александър Цанков.

 

И така на 18 срещу 19 май с. г. Военният съюз извършва държавен преврат. Според Петър Хаджииванов, непосредствен участник в преврата, първоначалният план за провеждането му е предвиждал цар Борис III и семейството му да бъдат избити. За тази цел е подготвена група от протогеровисткия клон на Вътрешната македонска революционна организация, която трябвало да бъде пропусната в Двореца от офицерите от Военния съюз, охраняващи входовете към него, под ръководството на подполковник Тодор Кръстев.

 

В последния момент решението е отменено, като самият Хаджииванов е изпратен да предаде на Кръстев заповед да не допуска никого в двореца.

 

Според други изследователи превратът е югославски проект за ликвидирането на България. Хората, с които сръбското разузнаване е най-тясно свързано, са някои земеделски водачи около Г. М. Димитров и Коста Тодоров, кръгът на Кимон Георгиев и Дамян Велчев, протогеровистите Лев Главинчев и Перо Шанданов, социалистът Димо Казасов. В нощта на преврата на западната граница е струпана сръбска войска.

 

Да се справят с царя, ако откаже да подпише указа за новото правителство, са натоварени  главорезите Лев Главинчев и Перо Шанданов. Но царят подписва.

 

Новият кабинет е сформиран от Кимон Георгиев - лидера на Политическия кръг "Звено". Той има разнороден политически състав - освен представители на "Звено" в него влизат десни земеделци и дейци на Цанковото Народно социално движение.

 

Превратът е посрещнат враждебно от всички политически сили, но поради настъпилия процес на разложение в повечето от тях те не са в състояние да му се противопоставят.

 

Една от първите задачи на новата власт е поставянето на ВМРО извън закона и издаването на задочна смъртна присъда над Иван Михайлов. Отменена е Търновската конституция, разпуснато е Народното събрание, забранени са политическите партии, революционните организации и профсъюзите.

 

Въвежда се нова система в държавното управление: назначаване на кметовете от централната власт, създаване на държавни професионални организации. Забранени са траурните шествия по случай годишнината от Ньойския до¬говор. Навсякъде в страната се провеждат лекции и сказки, в които се пропагандира Балканска федерация от връх Триглав (Словения) до Черно море и от Бяло море до Дунав със столица Белград и Интегрална Югославия под династията на Караджорджевич.

 

Във външната политика най-значителният акт е установяването на дипломатически отношения със СССР (23 юли 1934), договор за сътрудничество с Югославия и частичното ориентиране на страната към Франция.

 

Действията на превратаджиите не са посрещнати добре от цар Борис III. След убийството на Караджорджевич кризата в правителството на Кимон Георгиев става очевидна.

 

С помощта на верни офицери от Военния съюз през януари 1935 г. Борис III налага оставката на правителството на Кимон Георгиев и назначава на негово място нов кабинет начело с ген. Пенчо Златев. От този момент царят става пълен разпоредител със съдбините на страната - положение, което запазва до края на своето царуване (1943).

 

По Фактор.бг

Коментари
2013-05-22 20:42:48 От: ...

"поставянето на ВМРО извън закона и издаването на задочна смъртна присъда над Иван Михайлов." - Каква я мислиха а тя каква стана...

"сръбското разузнаване е най-тясно свързано, с някои земеделски водачи около Г. М. Димитров и Коста Тодоров, кръгът на Кимон Георгиев и Дамян Велчев, протогеровистите Лев Главинчев и Перо Шанданов, социалистът Димо Казасов."Та Кимон Георгиев,Дамян Велчев и Лев Главинчев колят и бесят до 1956г.Чак тогаз Бай Тошо се стабилизира и плахо обългари българската вътрешна и външна политика.
а от сръбските предатели ,изменници се поотърва.

2013-05-23 07:17:15 От: ...

За тва накрая Андрей Луканов и Петър Младенов по еврейски му го наковаха..

2016-02-23 15:32:34 От: niango

Затова в медиите им, дежурно се повтаря, че масонският преврат 1923 г. срещу демократичното земеделско правителство, бил извършен уж затова, че Стамболийски водел страната ни към диктатура; пречел на четите на ВМРО и сключил договор със сръбската държава. Но при следващия им военен преврат, 1934 г., именно превратаджиите - масони, сключват договор с Югославия, забраняват ВМРО, и всички партии, разпускат Народното събрание и въвеждат пълна диктатура! Но, видите ли, те били прави, защото България можело да бъде окупирана от своите съседи, заради четите на ВМРО, – сякаш 1923-та година, проблемите с четите и опасността за оцеляването на България, са били по-малки!? Ето така се очернят истинските ни държавници, а се величаят юдомасонските послушници!

Добави коментар
Вашето име
Вашия e-mail
С попълването на имейлът се съгласявате да получавате уведомления за нови коментари по темата!
Коментар
Аз не съм бот
 

Българи, съдействайте на "Българи"!

Виж повече