18-20 август - Жеравна събира българи от старо време


18-20 август - Жеравна събира българи от старо време

Участниците трябва да са във фолклорна носия, забранено е внасянето на предмети от съвременния живот...

Три дни ще трае традиционният фестивал на фолклорната носия в Жеравна. Събитието дава възможност на всеки желаещ поне веднъж в годината да облече българска носия и да се откъсне от цивилизацията, като направи скок век и половина назад във времето. Мъжете може да са и с войводски или четнически облекла, както и в старинни военни униформи, или пък свещенически одежди.

С цел да се придаде възможно най-пълна автентичност на обстановката и максимално приближаване до българския бит отпреди 100-150 години, по време на фестивала действа строг правилник. Освен главното изискване - гостът да бъде облечен във фолклорна носия, забранено е внасянето и ползването на предмети от съвременния живот, както и на изделия от пластмаса.

Ползването на мобилни телефони е разрешено само на определено за разговори място. Не се толерира заснемането с камери и фотоапарати. Пушачите трябва да използват кибрит вместо запалки и да носят цигарите си в табакера или кожен калъф. Химикалките се заменят с молив и всеки трябва да има собствен нож и пешкир. Слънчеви очила и часовници също не се допускат.

Фестивалът е създаден през 2008 г. по идея на Христо Димитров - продуцент и хореограф на Национален фолклорен ансамбъл "Българе". Атрактивната им сватба с фолклорната певица Албена Вескова през 2005 г. в местността Костина край с. Рибарица по старинен български обичай, на която присъстват 400 гости, облечени в народни носии, мотивира Димитров с помощта на неговите партньори Ян и Елена Андерсон да превърне атракцията в ежегодно събитие.

Като място е избран архитектурният резерват Жеравна, а с община Котел е сключен 30-годишен договор за ползване на част от боровата гора на хълма Добромерица. Фестивалът се провежда в предпоследния уикенд на месец август, като датите му са подвижни всяка година. От 2010 г. излиза и "Фестиваленъ вестникъ" - безплатно информационно издание на фестивала, включващо програмата му и правилника за провеждане.

За посетители входът за фестивалната територия е с пропуск на стойност 25 лева общо за трите фестивални дни. Деца до 7 години влизат безплатно, а от 7 до 14 години - срещу 10 лева.

Коментари
Няма написани коментари.
Добави коментар
Вашето име
Вашия e-mail
С попълването на имейлът се съгласявате да получавате уведомления за нови коментари по темата!
Коментар
Аз не съм бот