12 август: 125 години Централна гара София

Автор: Екатерина Тотева (2 коментара)


12 август: 125 години Централна гара София

Гарата е строена с разчет да обслужва 100-150 хилядна столица...

И днес, когато заминавам от Централна гара, се опитвам да доловя първия звънец и да си купя билет, после се ослушвам за втория - качване на пътници, и се оглеждам - с кого ли пък бих могла да се сбогувам, и третия - да ми напомни, че влакът тръгва. 125 години след откриването на гарата в столицата, които се навършват на 12 август, третият звънец го няма, но пък има писък на чайки.

 

Днес покривът на гарата тече, студено е през зимата, а на някои места мирише като при лъвовете, но има ескалатори и асансьори. В подлеза, до един от изходите на метрото, равномерен женски глас отмерва цифрите от бинго, гмурваш се в аромат на старо препържено олио и минаваш покрай оцъклени празни "буркани", които никой търговец не иска да наеме. Фонтанът с фигурата на жена с дете понякога водно пулсира, ако няма криза.

 

Преди гарата се е осветявала от газови лампи, показва справка на Национална компания "Железопътна инфраструктура" в интернет. До главната врата на перона, под перонния часовник, е имало голяма камбана, а по-късно звънец, с който звънарят е обявявал: с първи звънец - продажба на билети, с втория - качване на пътниците и сбогуване, с третия - тръгване на влака.

 

Пред гарата е имало красив бронзов фонтан, около който файтонджиите са чакали своите клиенти. Днес таксиджии също чакат свои "шарани". За времето си гара София е била най-внушителната не само за България, но и за Балканите - построена на километър от входната врата на града, северно от Ломско шосе, по проект на архитектите Колар, Прошек и Маринов.

 

В строителството й участват италиански специалисти, но цялостната работа е ръководена от специалистите на българския предприемач Иван Грозев, който по-късно става кмет на столицата. Строителството е продължило от 1882 до 1888 г.

 

Сградата е била едноетажна, дълга е 96 м. и широка - 12 м., в източната и в западната част е оформена с втори етаж, а в средата със скромен висок свод над вестибюла, споен с часовникова кула, която е с поглед към Витоша. В нея се помещават всички служебни канцеларии, а за пътниците има 3 чакални: първи клас с червени кадифени канапета, втори клас - със зелени и трети клас - с дървени пейки.

 

В мазето е парното отделение и банята за персонала. Гарата е строена с разчет да обслужва 100-150 хилядната столица, с технологично правилно разпределение на службите и модерно за времето си коловозно развитие. Първоначално то е включвало няколко приемно-отправни коловоза, няколко маневрени коловоза, коловоз за сточните пратки, както и коловоз за локомотивното депо, жп работилница.

 

С откриването на Централна гара се улеснява зараждащото се масово преселване на българите в столицата. За благотворното влияние, което изиграва откриването на гара София, можем да съдим от запазената историческа справка от първото и второто преброяване на населението на столицата, отбелязват от НКЖИ. На 1 януари 1881 г., седем години преди изграждането на гарата, градът има 20 201 жители, а на 1 януари 1893 г., 5 години след откриването й - 46 600 жители.

 

На 23 февруари 1971 г. е направена първата копка за новата гара от тогавашния министър на транспорта Григор Стоичков. На 15 април 1974 г. е съборена последната, западната част от старото приемно здание.

 

На 6 септември 1974 г. е открита за експлоатация новата Централна гара София. Приемната сграда е проектирана от "Транспроект" - София с главен проектант арх. Милко Бечев. На мащабите на гаровата сграда отговаря и предгаровия площад, проектиран от арх. Олга Станева и Снежана Даскалова.

 

През светлата надземна част от малкия шадраван се издига 34-метрова бронзова статуя на майка и дете - символ на красотата и благоденствието, чийто автор е проф. Величко Минеков. На 1 юни 1975 г. е пуснат в експлоатация и вторият етап и са възстановени всички служби.

 

Приемната сграда на гарата има 5 блока с 2 подземни и 3 надземни етажа с 365 помещения. Разположените по дължина паралелно 36 Х-образни колони, върху които лежи покривната конструкция, са съчетани с алуминиева дограма, стъкло и бял мрамор. Монтирани са 24 ескалатора, внесени от Русия, осигурено е парно отопление и климатична инсталация, внедрени са билетопечатащи машини.

 

Гарата разполага с 6 покрити перона и чакални с 500 места за сядане. Обзаведен е кино салон и салон за събрания. За информация на пътниците гаровият район е озвучен с модерна радиоуредба, която включва 1300 високоговорителя. От Италия е внесена електронна информационна уредба "Солари".

 

По БТА

 

 

 

 

Коментари
2013-09-16 16:15:18 От: Томов

Въпрос към автора:Г-жо Тотева, като чета статията, сълзи на умиление нахлуват в очите ми...От чувство на гордост, че и ние имаме модерна жп-гара. Вие, Тотева,влизала ли сте в това огромно сметище?!Усещала ли сте убийствената смрад на урина, гарнирана с натрапчивата миризма на запръжка от няколкото хранителни заведения (няма ли ХЕИ в тази държава?!). Не сте ли се подхлъзвала по лепкавия от мръсотия под на чакалнята? Не Ви ли е налитало куче или просяк?! Не са ли Ви спирали нахалници с баджове и съмнителна хигиена, които с филиповски акцент предлагат услугите си да Ви упътят или поносят багажа Ви (който след тази процедура значително олеква..)?! Не сте ли попадала накрая на наглите "бакшиши", окупирали входа и превърнали пространството пред гарата на боклучарн...прочети целия

2013-09-18 10:48:36 От: Абориген

А е, Томов, жената говори какво е било при откриването през 1975 г. Само че малко е объркала времената - трябвало е да се изрази в минало свършено време.

Добави коментар
Вашето име
Вашия e-mail
С попълването на имейлът се съгласявате да получавате уведомления за нови коментари по темата!
Коментар
Аз не съм бот
 

Българи, съдействайте на "Българи"!

Виж повече

« Октомври 2022 »
пнвтсрчтпксбнд
     
      
 1. 06.10.1014г. - В българската столица Охрид умира цар Самуил
 2. Годишнина от стартирането на „Атлас“ - предаване на БНТ
 3. 45 години от Висшия химико-технологичен институт
 4. Реймънд Кендъл съобщава, че според службата българска следа в атентата срещу папа Йоан Павел ІІ няма
 5. Стартира процес на създаване на нови държавни издателства
 6. 06.10.1960г. - Умира Николай Лилиев
 7. Роден е Любен Борисов Беров - икономист изследовател; министър председател на България (1992-1994)
 8. Приет е Закон за водните синдикати и Обща държавна програма за водите.
 9. 06.10.1919г. - Съставено е 40-то правителство начело с А. Стамболийски
 10. Основан е Национален съюз, желаещ сключване на "всебългарска" уния с Католическата църква
 11. 06.10. - Събития и факти
 12. 07.10.1950г. - Турция едностранно затваря границата с България
 13. 07.10.1986г. - България започва неофициални преговори с Европейската икономическа общност (ЕИО).
 14. Роден е Стефан Москов
 15. Провеждат се избори за Областо събрание на Източна Ромелия.
 16. 07.10. - Събития и факти
 17. 07.10.1915г. - българските войски освобождават Куманово.
 18. 07.10.1912г. - Започват първите военни действия срещу Османската империя.
 19. 07.10.1885г. - Издаден е Указ за свикване на Народното опълчение за защита на Съединението
 20. Високата порта предлага на Цариградската патриаршия два нови проекта
 21. От Москва започват предаванията на радиостанция "Народен глас"
 22. 70 години от рождението на проф. Александър Янчулев
 23. 125 години от рождението на Рачо Стоянов
 24. Първа и Трета българска армия пробиват първата турска отбранителна линия Ескиполос-Петра и превземат
 25. Открива се ЖП линията Русе-Търново (130 км).
 26. В Букурещ излиза първият брой на в. "Българин"
 27. Роден е Николай Иванов Николаев
 28. Андрия Качич-Миошич издава "Разговор угодни народа словенскога"
 29. Братята на Паисий Хилендарски правят дарение за Хилендарския манастир
 30. Обявено е военно положение в Кюстендилски и Петрички окръг