“Търговска война” между Македония и България ?

 (3 коментара)


“Търговска война” между Македония и България ?

Българските митници от един месец изискват да бъдат пломбирани всички македонски камиони.

Според коментара на колегите от македонския в-к „Вести”, независимо каква стока превозват тировете, това противоречи на законодателството на ЕС и на конвенцията от Киото. От завчера и българските камиони не биват допускани в Македония, ако не са пломбирани, пише във  вестника .

 

 

Това е реципрочна мярка на Митническото управление на Македония, която беше предприета след едномесечното малтретиране на македонските превозвачи от страна на българските митници, които настояват целият товар, независимо от риска, да бъде пломбиран, според колегите.

 

 
От македонските митници казаха, че съгласно митническото законодателство на ЕС се пломбира само рисковият товар.

 

 
“Вече един месец българските митници не спазват законодателството на ЕС и изискват от македонските превозвачи товарът да бъде пломбиран, дори когато се превозват ламарина, руда, метални тръби и др. Това не е в съгласие с конвенцията от Киото.

 

 

Само българските митници правят проблеми, докато в другите страни за такъв товар не е необходимо пломбиране. От завчера и македонските митници въведоха същото изискване за българските камиони”, казаха от македонските митници.

 


Македонските митници са реагирали пред Брюксел, пред българското посолство и митниците.

 

 
“Българската митническа служба ни информира, че няма да промени позицията си, тъй като те третират и този транспорт като рисков и затова настояват за пломбиране”, казаха от македонските митници.

 


От българското посолство в Македония вчера заявиха: “Не даваме никаква информация. Това е нашата официална позиция”, пише вестникът.

 


Биляна Муратовска, председател на асоциацията на превозвачите в Македония “Макамтранс”, каза, че проблемите с българските митнически власти са започнали, откакто македонските митници са съгласували законите с ЕС, а България не приема това.

 

 

“България прилага тази мярка само за македонските превозвачи, докато за румънските камионджии и за тези, които идват от други страни-членки, не важи”, каза Муратовска, цитирана от “Вест”.

 

 

По Агенция БЛИЦ

 

 

 

Бел.Ред. – Отговорът на този македонски упрек се съдържа в последният абзац по-горе от изявлението на Муратовска – Македония не е член на ЕС и спрямо нея се привеждат всички разпореждания на евромитниците като страна извън ЕС. Къде тук е заровено кучето, та да се тръшкат ? ...Може да са синхронизирали законодателството си с ЕС, но докато не станат пълноправни членове, така ще е – С. М.  

 

Коментари
2009-06-07 20:23:19 От: Българин

Македония е БЪЛГАРСКА !

2009-06-15 16:25:40 От: И още един до него

Само така,при Крива Паланка не минава наш камион ако не им цака 10-20 евро,само така да се научат,пък ако не им харесва,да карат през Сърбия.Там много ги обичат ха ха ха.

2010-01-26 20:10:09 От: Nikola Damjanovski

NAJ korumpirani Carinici (mitnicari= MITO i Korupcija ,)se Bugarskite vo cela Evropa ! i gazot ke go natrtat za 10 evra !

Добави коментар
Вашето име
Вашия e-mail
С попълването на имейлът се съгласявате да получавате уведомления за нови коментари по темата!
Коментар
Аз не съм бот