“Ислямска конференция" финансира втората джамия в София

 (4 коментара)


“Ислямска конференция Главният секретар на Мюфтийството г-н Хюсеин Хафъзов. Снимка: Интернет

От разговорът с Хюсеин Хафъзов, главен секретар на Главното мюфтийство става ясно, че мюфтийството ще строи втори, вече пететажен мюсюлмански храм(?!) в столицата и не вярва на официалната статистика за броя на мюсюлманите в България.

 

 

- Г-н Хафъзов, на какъв етап се намира проектът за строителство на втора джамия в София?

 

 

- Имаме такъв проект. Съвместен е с "Ислямска конференция". На този етап мога да ви кажа, че имаме закупена земя.

 

 

- Колко декара?

 

 

- 27 дка, от които 7 дка са отчуждени за обществена полза, но не сме получили съответното обезщетение за отнетата земя. От тези 20 дка имаме право да застрояваме 60 процента от земята, като е допуснато да строим до 3 етажа височина. А ние искаме да издигнем поне 5 етажа.

 

 

- Искате пететажна джамия?

 

 

- Да, пететажна, тъй като част от земята вече е отчуждена и не можем да ползваме плътно всичките 27 дка.

 

 

- Кой е определил височината на бъдещите сгради да бъде до 3 етажа?

 

 

- Доколкото знам - така е според архитектурните проекти на района. Те позволяват да бъдат издигани само триетажни постройки.

 

 

- Ако Ви разбирам правилно, искате джамията и прилежащите и сгради да бъдат пететажни, но архитектите не разрешават. Какво смятате да предприемете?

 

 

- Сградите, които предвиждаме да построим искаме да станат по-високи, за да побират повече хора.

 

 

- Какви суми са предвидени за строеж?

 

 

- Още не са заделени. След отчет за свършена предварителна работа получаваме пари от организацията "Ислямска конференция". Засега сме получили единствено пари за закупуването на земята.

 

 

- Колко пари са ви превели?

 

 

- Не мога да кажа. Значи за всяка извършена дейност..., това е уговорката с организация "Ислямска конференция" получаваме ....

 

 

- За 500 000 долара ли става въпрос?

 

 

- Моля? Не коментирам. За всяко извършено....примерно закупуването на имота..ние сме ги израходвали по надлежния начин. Готов ли е проектът, пристъпи ли се към строителство, едва след получаването на необходимите разрешителни, ще бъдат задействани необходимите финансови механизми.

 

 

- Казвате, когато е готов проектът. Това означава ли, че в момента той не е готов?

 

 

- Ами.... готов е, но не е одобрен.

 

 

- Не е одобрен? А от кого трябва да бъде одобрен? От кмета на район "Студентски" ли?

 

 

- Да.

 

- Организация "Ислямска конференция" ли финансира центъра в "Малинова долина"?

 

 

- Могат да бъдат проследени всички начини, по които са били изпратени парите за закупуването на земята.

 

 

- Имате ли превод от 500 000 долара?

 

 

- В момента не. Дали са 500 000, по-малко ли са, или повече, те са дошли по банков път...

 

 

- Кога?

 

 

- ... в българска банка се намират, т. е. от чужда в българска банка, и може да бъде проследен целият процес. Това е станало в 2002 г. Ако е имало нещо нередно още тогава държавата със своите органи...щеше да вземе някакво отношение. Щом сделката е била изповядана и никой няма никакви претенции. Определената сума е дошла все пак от чужбина. Сега могат да бъдат проверени тези пари и предполагам, че отново всичко ще бъде от ясно по-ясно. Аз мога да ви дам телефон на организация "Ислямска конференция", турският клон...

 

 

- Ами дайте, да.

 

 

- На хората, които отговярат за този проект и с които поддържаме връзка и съответно да ги попитате за тяхното мнение по въпроса

 

 

- От Вас разбрахме, че кметицата* (?!) на район "Студентски" е поискала разрешението за строеж да бъде дадено от Столична община?

 

 

- Kе знам целите и мотивите на кмета на района. Но факт е, че документацията, които ние сме внесли в район "Студентски" се е озовала в Столична община. А защо, и поради какви съображения, това няма как да разберем.

 

 

- Как Главно мюфтийство ще коментира внесените в прокуратурата сигнали за мащабно строителство на джамии в страната? Колко всъщност са те?

 

 

- Осведомявам Ви, според статистиката на Главното мюфтийство, която е от края на 2007 г. Общият брой на мюсюлманските храмове в страната е 1457. Те се разделят на две групи - джамии и медресета. Джамиите са 1 217, а медресетата, които са нещо подобно на християнските параклиси, са 240. От 1989 г. до края на 2007 са построени общо 323 джамии.

- За нови джамии ли става въпрос или за ремонтирани?

 

 

Повтарям, според статистиката на Главно мюфтийство, общо са построени 323 джамии. От тях 56 са напълно нови, като са построени там, където до построяването не е имало храм или джамия или каквото и да е било друго. Това са напълно нови джамии - тоест нови от основи. Казвам нови, защото до момента на построяването не е имало храм - имало е мюсюлмани, но не и джамия. Така че, 56 са такива.

-

Но където е имало такъв храм- било то джамия или медресе, но съответно храмът не е отговарял на изискванията и очакванията на местното население, тоест храмът е бил малък, такива възобновени джамии са 267.

 

По същество, това са нови джамии, които са построени от основи, но са построени на мястото на стари джамии и така общия брой става 323.

 

А частично ремонтирани или реставрирани джамии са 762. Започнатите в момента, но недовършени поради липса на средства за 897. Аз мога да ви кажа точно колко са били преди 100 години.

 

 

- Колко са били?

 

 

- 3000.

 

 

- Доколкото е известно в съседна Турция се предприема изграждането на нова джамия, когато в дадено населено място живеят 30 000 души.

 

 

- Да се сравняваме с Турция? Това ли имате предвид?

 

 

- Не, говоря принципно.

 

 

- Ние не сме вилает на Турция.

 

 

- Това е ясно. Говоря ви за принципи при изграждането на храмове. Вие водите ли подобна статистика?

 

 

- Не, нямаме, но аз мога да ви кажа колко са мюсюлманите в страната!

 

 

- Колко са?

 

 

- Значи, по официална статистика те се около 1 млн. или деветстотин и няколко хиляди души, според Националния статистически институт. Към нас са 15 районни мюфтийства и 1 350 мюсюлмански настоятелства.

 

Ние имаме постоянен контакт с богомолците, с мюсюлманите в страната, които ползват услугите на нашите имами, на нашите свещенослужители. И твърдим, че те са около 1,5 млн. души.

 

 

- 1,5 млн. ли казахте?

 

 

- Да, според нашата статистика.

 

 

- 1,5 млн. мюсюлмани ли? От кога са тези цифри?

 

 

- Тези изчисления за броя на вярващите в Аллах идват до нас чрез имамите, до този брой на мюсюлманите сме стигнали чрез нашите свещенослужители и мюсюлманските настоятелства, които знаят точния брой на мюсюлманите в населеното място.

 

 

- Не вярвате на официалната статистика?

 

 

- ...Примерно, в определено село да речем има мюсюлманско настоятелство, което води точен регистър на броя мюсюлмани, тъй като получава съотвестната месечна или годишна лепта според семействата, броя на мюсюлманите, дали имат брак или не, колко човека са в семейството. Тоест имамът и мюсюлманското настоятелство, които обслужват религиозните интереси на това население водят статистика за него. Информацията достига да нашите районни мюфтийства, които пък я отчитат пред Главното мюфтийство.

 

 

- Още веднъж питам - откога са тези цифри?

 

 

Съвсем точно, не мога да ви кажа. Преброяването е правено преди 1 или 2 години.

 

 

 

Марин Георгиев, Afera.bg

-----------------------------------------------------------------------------------


Район "Студентски" няма кметица, а кмет. На него е прехвърлен "горещия картоф" със строежа на джамията в "Малинова долина", този квартал е под негово разпореждане. Районният кмет се казва Димитър Дилчев и е син на бившия депутат от БСП и някогашен издател на в-к "ШОК" Константин Дилчев - бел. ред.

 

 

Коментари
2009-02-03 09:55:33 От: Evgeni

Izwinete, imeto na saita ne e li BYLGARI? Do koga shte gi tyrpim tiq (dylyg pusukasht signal, znaete kakwo oznachawa).

2009-02-03 10:03:10 От: Рубик

Ако близо 1500 джамии действат в България, то до средата на този век ще станат двойно повече. Християнска България ще погине - какво правим?!

2009-02-03 10:17:14 От: Evgeni

Izwinete, imeto na saita ne e li BYLGARI? Do koga shte gi tyrpim tiq (dylyg pusukasht signal, znaete kakwo oznachawa).

2009-02-03 17:22:18 От: Маймуница

Моля българите да пешат на кирилица!

Добави коментар
Вашето име
Вашия e-mail
С попълването на имейлът се съгласявате да получавате уведомления за нови коментари по темата!
Коментар
Аз не съм бот